Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Nu är det fler som vill avveckla kärnkraften

Kärnkraftsopinionen i Sverige har svängt kraftigt efter reaktorhaverierna i Japan som följde på jordbävningen och tsunamin.

En mätning som Synovate gjorts för DN:s räkning visar att antalet som vill avveckla kärnkraften har mer än fördubblats – från 15 procent till 36 procent.

De allvarliga reaktorproblemen i Japan ger kraftiga avtryck i svenskarnas syn på kärnkraften. Nästan hälften av de tillfrågade kunde för två år sedan tänka sig en utbyggnad av kärnkraften i Sverige.

Händelserna i Japan har lett till en rejäl omvärdering av den uppfattningen enligt Synovates senaste opinionsundersökning, där man ställt frågor om allmänhetens inställning till kärnkraft i Sverige.

I dag är det endast 21 procent av de tillfrågade som förespråkar en utbyggnad. Samtidigt ökar antalet personer som vill avveckla kärnkraften lika markant.

Av de tillfrågade vill 36 procent att kärnkraften avvecklas, vilket är mer än en fördubbling jämfört med mätningen i september förra året. Då var det endast 15 procent som uttalat ville att den svenska kärnkraften ska avvecklas.

– Våra siffror visar att opinionen varit stabil över tiden, men efter katastrofen i Japan ser vi att siffrorna ändrats anmärkningsvärt. Vi har inte ställt specifika frågor om Japan, men förändringen är beroende av händelserna där, säger Karin Nelsson, ansvarig för undersökningen på Synovate.

Hon betonar att man måste bedöma resultatet med tanke på katastrofrapporterna från kärnkraftverket i Fukushima.

– Man måste ha i åtanke att det är en färsk opinion och att oron sannolikt kommer att klinga av. Opinonen för en utbyggnad har aldrig varit så låg som nu, säger Nelsson.

Lika många som vill avveckla – 36 procent – vill behålla kärnkraften som den är i dag, vilket är något fler än vid mätningen 2008.

Hon är förvånad över att förändringarna i opinionen är jämnt fördelade över svenska folket.

– Jag hade nog väntat mig att fler yngre skulle ha omvärderat sin syn på kärnkraften. Förvånande är kanske också att centerpartisterna inte heller sticker ut utan att opinionen för att avveckla ökat inom samtliga partier, säger Karin Nelsson.

Mindre förvånande är att kvinnorna fortsätter att vara mer negativa till kärnkraften än männen. 47 procent av kvinnorna vill att den avvecklas. Det ska jämföras med männen där endast 24 procent vill avveckla den. Könsskillnaden när de gäller vilka som vill bygga ut kärnkraften är också markant. 35 procent av männen är för en utbyggnad men endast 8 procent av kvinnorna.

Egna företagare sticker också ut när det gäller en utbyggnad av kärnkraften. 35 procent av de tillfrågade egna företagarna förespråkar en utbyggnad vilket kan jämföras med offentliganställda där endast 10 procent är för en utbyggnad.

Fakta 1. 000 intervjuades

■ Undersökningen gjordes 15–18 mars i år. 1 000 personer från 16 år och uppåt telefonintervjuades.

■ 2009 och 2010 gjordes ingen liknande undersökning av Synovate, vilket gör att det inte finns jämförliga data från de åren.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.