Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 19:23 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nu-ar-stalkning-brottsligt/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nu är stalkning brottsligt

I lördags trädde lagen om olaga förföljelse – också känt som stalkning – i kraft i Sverige.

Att systematiskt förfölja, kartlägga och smyga sig på någon kan ge upp till fyra års fängelse.

Tidigare har den som utsatts bara kunnat anmäla varje enskilt brott som hot eller misshandel, men nu samlas upprepade trakasserier under en benämning.

I Sverige har var tionde person någon gång utsatts för stalkning, enligt en Brå-undersökning från 2006.

Fakta:Nya lagen

• De brott som kan ingå i det nya begreppet olaga förföljelse är misshandel, olaga tvång, olaga hot, hemfridsbrott, olaga intrång, ofredande, sexuellt ofredande, skadegörelse och överträdelse av kontaktförbud. För att det ska handla om stalkning måste det handla om upprepade kränkningar.

• Samtidigt ändras lagen om besöksförbud - begreppet ändras till kontaktförbud. Då finns också möjlighet att besluta om ett så kallat särskilt utvidgat kontaktförbud. En person kan i de fallen övervakas med fotboja.

Källa: Polisen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.