Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Nu är vi tio miljoner

Foto: Janerik Henriksson/TT

Klockan 07.47 på fredagen blev vi tio miljoner människor i Sverige, enligt Statistiska centralbyråns befolkningsklocka.

Det handlar om antalet personer som är folkbokförda i Sverige. Med säkerhet bor det egentligen fler människor i landet. Till exempel väntar några tiotusental asylsökande på besked om att få stanna.

Befolkningsökningen i Sverige är den fjärde snabbaste i EU i dag. Det beror både på ett relativt högt födelsetal och stor invandring.

Den senaste svenska miljonen är den snabbast uppfyllda hittills. Det var så sent som 2004 vi passerade nio miljoner, så det tog alltså bara tretton år. Mellan den åttonde och den nionde miljonen tog det hela 35 år.

För hundra år sedan var vi tre miljoner. Under 1800-talet ökade folkmängden stadigt, främst för att de många barnen överlevde i större utsträckning än tidigare. Under 1900-talet minskade födelsetalen drastiskt, och ökningstakten avtog.

Men de senaste decennierna har takten tilltagit igen, vilket beror på kombinationen av mer invandring och att Sverige åter fått födelseöverskott. Just nu har invandringen störst betydelse för folkökningen. Invandringsöverskottet stod för tre fjärdedelar av ökningen från nio till tio miljoner.

Sverige hör till de EU-länder som tros växa mest de närmaste decennierna. En del länder i östra och södra Europa tros krympa, bland andra Bulgarien, Rumänien, Polen och Grekland. Även Tyskland väntas tappa en del.

Med tio miljoner invånare är nu Sverige större än Ungern, ligger nära Portugal och Tjeckien och närmar oss Grekland och Belgien.      

SCB:s befolkningsklocka är en beräkning, och det är först i efterhand man kan veta exakt när tiomiljonersstrecket passerades. Men den är noggrant gjord utifrån en modell, som tar hänsyn till en rad faktorer. På SCB:s hemsida förklaras modellen den så här:

”Tillväxt innevarande månad = Tillväxttakten föregående månad + tillväxttakten samma månad förra året – tillväxttakten för 13 månader sedan + justering baserad på hur mycket förra månadens prognos avvek från den verkliga befolkningsökningen. 

Eller för att uttrycka det lite enklare: Folkmängden för oktober 2016 = september 2016 + oktober 2015 – september 2015 + justering.”

Skärmdumpar från SCB:s befolkningsklocka:

Foto: SCB/DN

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.