Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nu blir det badväder – här är kartan på Sveriges renaste bad

Hopptorn vid Tantobadet på Södermalm i Stockholm.
Hopptorn vid Tantobadet på Södermalm i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT

Söndagen och måndagen kommer att bjuda på badväder i stora delar av landet. Men hur rent är vattnet vid just ditt favoritbad? Här är en karta med betyg på badplatser i hela Sverige. 

Sverige har tusentals offentliga badplatser – och de allra flesta kommunala baden får ett högt betyg på badvattenkvaliteten. Men det finns undantag, badplatser där man år efter år kämpar för att få ned halten av bakterier i vattnet. DN har sammanställt kartor på över 2.500 kommunala bad: Kvaliteten på vattnet, sjöar och havsbad med högst vattentemperatur och Sveriges 100 äckligaste bad.

Kartan här under visar vattenkvalitet, vilket betyg omkring 2.700 badplatser i Sverige har fått i år, och betyg som satts tidigare. 

Klicka på prickarna så visas namnet på badplatsen och vilka data som finns registrerade. Om badet har en röd prick på kartan betyder det att betyget är dåligt.

Kommunerna tar regelbundet vattenprover och mäter temperaturen i baden, och det ligger till grund för en klassningen av badplatserna, där Havs- och vattenmmyndigheten sätter betyg på badplatsen. 

Läs mer: Här är Sveriges 100 äckligaste bad

Temperatur

DN:s bearbetning av data visar en antydan till stigande temperaturer i badsjöarna sedan de första mätningarna 1989.  Framförallt verkar åren med ovanligt kalla vatten att minska. I början av mätperioden var det större svängningar, även om det funnits toppar med mycket varmt vatten även tidigare år, till exempel 1994 och 1997.

Läs mer: Sveriges varmaste bad

Klassningen av badplatser görs av Havs- och vattenmyndigheten, som samlar in mätuppgifterna från kommunerna.

DN har bearbetat datan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.