Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-08 23:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nu-foljer-folkhalsomyndigheten-svenskarnas-rorelser/

SVERIGE

Nu följer Folkhälsomyndigheten svenskarnas rörelser

Svenskarnas mobiltrafik ska analyseras.
Svenskarnas mobiltrafik ska analyseras. Foto: Magnus Hallgren

Antalet som smittade av covid-19 ser ut att plana ut i Stockholm, samtidigt syns en ökning i resten av landet, enligt Folkhälsomyndigheten. Nu ska man analysera mobiltrafik för att se hur rekommendationerna följs.

– Vi kan peka på att ni tror kanske att ni är bra, men det är ni inte, titta på den här datan, säger statsepidemilog Anders Tegnell.

På onsdagen hade totalt 687 personer avlidit i covid-19 i Sverige. Det innebär 96 fler inrapporterade fall sedan tisdagen och en ökning av antalet avlidna per dag till 45.

Samtidigt var antalet patienter som intensivvårdas för sjukdomen i Sverige 435, enligt Socialstyrelsen.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell visar statistiken på en viss stabilisering. Antalet patienter som vårdas på intensivvårdsavdelning håller sig jämt nationellt, med en viss utplaning i Stockholm. Även antalet smittade i Sverige tycks ha landat i ”betydligt mer av ett platåläge”, som Anders Tegnell uttrycker det på Folkhälsomyndighetens pressträff på onsdagen.

Det finns dock regionala skillnader i den nationella stabiliseringen och det finns tecken på ett skifte från Stockholm som huvudfokus för smittan till resten av landet.

– Här ser man ännu tydligare att vi har en avplaning i Stockholm som blivit ännu tydligare nu, säger Anders Tegnell vid pressträffen.

– Däremot börjar vi se en viss ökning i resten av landet, inte en dramatisk ökning alls länge men möjligen är vi på gång i ett skifte.

Enligt en ny undersökning från Kantar/Sifo på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har en stor del av svenskarna förändrat sina beteenden för att minska risken att bli smittade. Bland annat svarar 85 procent att de tvättar händerna oftare och 62 procent svarar att de i mindre utsträckning deltar i aktiviteter utanför hemmet.

Enligt MSB är det tydligt att kvinnor i högre utsträckning än män förändrat sina beteenden, något som inte förvånar Anders Tegnell.

– Ja det brukar vara så, kvinnor är klokare. Det är nog tyvärr så, säger han till DN.

På onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att man tar hjälp av anonymiserad, aggregerad mobiltrafik från Telia för att analysera svenskarnas rörelsemönster med anledning av smittspridningen.

Insamlingen av data har påbörjats och förhoppningen är kunna publicera uppgifter ”inom de närmsta dagarna.” Informationen ska kunna användas som underlag till framtida beslut. Men Anders Tegnell menar att det i första hand handlar om kommunikationsinsatser utifrån de signaler myndigheten får om att rekommendationerna inte efterföljs.

– Det brukar vara ett bra sätt att peka på att ”ni tror kanske att ni är bra, men det är ni inte, titta på den här datan”, säger han och lyfter fram det avrådda resandet under stundande helger.

– Nu inför påsk känns det extra viktigt att sända ut signaler om det skulle röra på sig mer än vi skulle vilja att det gör, säger han.

Om alla skulle följa de råd som finns i dag, skulle smittan bromsas tillräckligt då?

– Ja det skulle det absolut, det är jag helt övertygad om. Vi ser redan nu när definitivt inte alla följer råden så påverkar det ganska mycket, säger Anders Tegnell.

– Då kan man snabbt räkna ut att om ännu fler följer så blir effekterna ännu större.

Vissa länder har gått längre när det gäller mobilspårning. I Singapore används en app som registrerar vilka personer som har befunnit sig nära varandra. När en av dem konstateras smittad kan varningar skickas till personer som har varit nära den smittade och kan behöva testas eller isoleras.

DN kunde nyligen, med hjälp av liknande data från just Telia, visa hur många färre som besöker stadskärnorna i Stockholm, Göteborg och Malmö sedan smittan tog fart. På vissa platser i centrala Stockholm hade runt två tredjedelar försvunnit, jämfört med början av mars.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt