Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 13:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nu-hojer-vasttrafik-biljettpriserna-igen/

Sverige

Nu höjer Västtrafik biljettpriserna – igen

Nu höjer Västtrafik priset på flera av sina biljetter. Foto: Magnus Hallgren

I dag, den femte januari, höjer Västtrafik priserna på flera av sina biljettyper. En enkelbiljett inom Göteborg kommer nu att kosta 30 kronor i appen och 33 kronor i butik. 

”Även vår personal måste ha löneförhöjning”, säger Ulrika Frick, ordförande i kollektivtrafiknämnden i Västra Götaland. 

Det är i första hand enkelbiljetter och biljetter för resor över kommungränser som får höjda priser. Priset för månadskort som gäller i en kommun, så kallade periodbiljetter, ska dock inte höjas. I genomsnitt ökar biljettkostnaderna med 2,8 procent. 

Här finns en lista på alla biljetter som berörs av prishöjningen. 

Ulrika Frick (MP) är ordförande i kollektivtrafiknämnden i Västra Götaland som har fattat beslutet. 

– Det här beror på ökade kostnader för bland annat löner och bränsle, säger hon. 

Kollektivtrafiknämnden har som mål att resandet ska ha fördubblats år 2025, jämfört med år 2006. Enligt Ulrika Frick ser man ut att nå målet i förtid. 

– Vi ligger över målkurvan. Det har vart en väldigt positiv utveckling, säger hon. 

För att förstärka kollektivtrafiken och göra den tillgänglig för alla invånare i Västra Götaland har nämnden bland annat investerat i nya tåg och spårvagnar. Från och med december utökades antalet turer på flera busslinjer i Göteborg, Mölndal och Partille. Även tågavgångarna blev fler, bland annat på sträckorna Uddevalla-Strömstad och Göteborg Skövde. 

Ulrika Frick säger att hon förstår att resenärer vill slippa prisökningar, men att en stor del av kostnaderna trots allt betalas med skattemedel. 

– Det är hård konkurrens om regionskattemedlen, men vi har stor politisk enighet om att prioritera kollektivtrafiken, säger hon. 

Enligt Västtrafik tjuvåker var tionde resenär i Göteborg. Enligt Ulrika Frick finns det alltid en viss risk att fler väljer att inte betala för sin resa – eller att avstå den – när priserna går upp. 

– Vi gör alltid väldigt noggranna övervägningar innan en prishöjning. Vad gäller fuskåkandet finns det andra åtgärder vi jobbar med, som trygghetsvärdar och ökat antal kontrollanter. Självklart är det viktigt att alla betalar för sig. 

Läs också: Så ser göteborgarnas resevanor ut