Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Nu inleds medicinsk åldersbedömning i asylärenden

Ann Lemne, Rättsmedicinalverkets projektledare för medicinska åldersbedömningar, på en pressträff i september.
Ann Lemne, Rättsmedicinalverkets projektledare för medicinska åldersbedömningar, på en pressträff i september. Foto: TT

Nu börjar Rättsmedicinalverkets åldersbedömning i asylärenden. På tisdagen skickas de första ärendena över från Migrationsverket. Inom några veckor väntas de första resultaten vara klara.

Tidigare har Barnläkarföreningen haft invändningar mot medicinska åldersbedömningar i asylärenden. Men föreningen accepterar nu Rättsmedicinalverkets metod.

– Men man måste alltid ta hänsyn till individuella variationer, säger Anna Bärtås, ordförande i Barnläkarföreningen.

De asylsökande måste själva skriftligen godkänna en medicinsk åldersbedömning, som består av röntgenbilder av två visdomständer och magnetröntgen av en knäled. Bilderna ska därefter analyseras av två av varandra oberoende tandläkare och två röntgenläkare. Om alla fyra läkare anser att visdomständer eller knäled är ”fullmogna” ska en rättsläkare i sin samlade bedömning intyga om bilderna ”talar för att” personen uppnått vuxen ålder.

– Bevisbördan ligger på den som söker. Det här är en metod som fungerar i de flesta andra länder, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Tror du att detta kommer att leda till att färre ensamkommande får stanna i Sverige?

– Det är väldigt svårt att säga innan vi vet resultaten av de här utredningarna. Det är skyddsbehovet som avgör om man får stanna eller inte, inte åldern.

Ett viktigt skäl för att regeringen nu inför medicinska åldersbedömningar är att asylsökande barn och vuxna inte ska blandas på samma boenden. De asylsökande som inte går med på att genomgå frivillig medicinsk åldersbedömning riskerar att inte få stanna i Sverige.

– Barn ska bo med barn i barnboenden. Vi vill försöka undvika att man blandar vuxna och barn, säger Morgan Johansson.

De asylsökande som inte går med på att genomgå frivillig medicinsk åldersbedömning riskerar att inte få stanna i Sverige.

– Då löper man stor risk att bedömas som vuxen, säger Morgan Johansson.

Fakta.

Rättsmedicinalverket har upphandlat tandläkare och röntgenläkare i sex regioner som utför de medicinska åldersbedömningarna. Sedan den 18 februari görs inga åldersbedömningar på Migrationsverket.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.