Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Nu kan du följa ditt barns dagis på twitter

Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Småbarnsföräldrar kan nu få veta vad barnen har för sig på dagis. Flera förskolor börjar nämligen dyka upp på twitter. ”Jag kan ge en inblick i vad som händer just nu, på ett väldigt enkelt sätt”, säger Fredrik Larsson som twittrar på Stenhumlan.

Fredrik Larsson jobbar på avdelningen Stenhumlan på Boländernas förskola i Uppsala och brukade twittra privat. Han tyckte att formen var praktisk och att den skulle kunna fungera för att fylla ett behov som han upplevde fanns på förskolan.

– Att kunna dela med sig av det som vi gör på dagarna. Dels riktat mot föräldrarna, men också naturligtvis en kanal att kunna kommunicera ut förskolan som sådan, säger han.

Han försöker förmedla något som händer i det som de gör på förskolan just nu, eftersom det är det han ser som den stora fördelen med mediet. Då blir det ofta något om vad barnen gör eller säger.

– Det är ett svårt medium så till vida att det är 140 tecken och så ska man försöka förmedla något, och man har vissa premisser som man måste ta hänsyn till. Till exempel så måste jag ta hänsyn till att vi har sekretess. Jag kan ju inte lämna ut någon enskild, i synnerlighet inte barnen, säger Fredrik Larsson.

Initiativet har landat väl hos föräldrarna. En del följer Stenhumlan aktivt på twitter, och med dem kan personalen kommunicera direkt.

– Annars när jag träffar föräldrar i andra sammanhang, öga mot öga, så kan de säga ”åh, vad bra att jag fick läsa att det var extra lerigt på gården på morgonen, så slängde vi på galonbyxorna”, säger Fredrik Larsson.

I dag är det fyra förskolor i Sverige som finns på twitter. Stenhumlan var näst först ut när de började twittra i juni, och 345 tweets har det hunnit bli sedan starten. Twittrandet kommer också till praktisk nytta i verksamheten.

– Jag slängde iväg ett tweet i höstas om det fanns någon som hade ritningar över fågelholkar, och då fick jag in massor av svar av en massa fågelintresserade människor i hela Sverige. Och den här veckan så håller vi just nu på att snickra ihop fågelholkar utifrån en av de ritningar som vi fick via twitter.

Twitter är en social nätverkstjänst där man kan skriva korta meddelanden på internet som är öppna för alla att läsa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.