Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-04-02 11:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nu-kan-du-kommentera-artiklarna-pa-dn-debatt/

SVERIGE

Nu kan du kommentera artiklarna på DN Debatt

Logga in på DN:s nya kommentarsfunktion, så kan du delta i diskussionen på DN debatt.

DN Text

För några år sedan togs möjligheten att kommentera artiklar bort på Dagens Nyheters sajt. Förklaringarna var flera: dels att merparten av kommentarerna flyttat till Facebook, dels problem med kvaliteten och brott mot kommentarsreglerna.

På Facebook finns i dag möjlighet att kommentera på Dagens Nyheters olika konton, men det gäller endast ett urval av tidningens innehåll.

Under en längre tid har det förts diskussioner om att återinför kommentarsmöjligheten, i första hand som en service till prenumeranter, om det finns möjlighet att säkerställa en högre kvalitet i kommentarsfälten, där anonyma ”troll”- och fejkkonton och brott mot kommentarsreglerna kan undvikas.

I dagarna inleder DN ett test i samarbete med tjänsten Ifrågasätt. Testet gäller artiklarna på DN Debatt, men om testet faller väl ut kommer det att utvidgas även till andra typer av innehåll.

– Vi vill engagera våra läsare och få en kvalificerad diskussion om vårt innehåll. Ifrågasätt är en intressant aktör, med en bra modell för att säkra en hög kvalitet. Nu är det upp till läsarna, om de vill använda sig av tjänsten, säger Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef på Dagens Nyheter.

Nils Öhman, chef för DN Debatt, välkomnar försöket:

– På det här sättet kan vi till exempel publicera fler repliker i pågående debatter och få in fler röster och infallsvinklar i ämnet.

För att kommentera artikeln behöver man skapa ett konto hos Ifrågasätt. Identifiering sker med hjälp av en kombination av personnummer och postnummer. Det är sedan upp till skribenten om hen vill kommentera under sitt äkta namn eller under ett alias.

På varje artikel på DN debatt finns en röd ruta i artikeln med texten ”Lämna kommentar”.

Det krävs i nuläget inte en prenumeration på DN för att lämna kommentarer på enskilda artiklar. Däremot finns en gräns på hur många artiklar man kan vara inne på per vecka innan det krävs prenumeration.

Kommentarer ska följa DN:s kommentarsregler, vilket innebär att hålla sig till ämnet och hålla god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer och undvik personangrepp och ovårdat språk. DN och Ifrågasätt förbehåller sig rätten att ta bort inlägg som bedöms som olämpliga och länkar till källor vars innehåll inte kan verifieras.