Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nu kan du navigera DN.VR med hjälp av blicken

Dagens Nyheters satsning på vr, virtuell verklighet, fyller ett år. Det firas med en förbättrad version av DN.VR-appen, där det går att navigera och välja avsnitt med hjälp av blicken.

I november 2015 utsågs vr-glasögon till Årets julklapp av Handelns utredningsinstitut. Lagom till julhelgerna blev DN första svenska tidning att lansera en egen vr-app, där det bland annat var möjligt att provåka Citybanan, stå på scen med Rebecca & Fiona och besöka krigszonen mellan Ukraina och Ryssland.

Under det år som gått har mycket hänt. DN har totalt släppt tio vr-upplevelser i appen, varav flera också översatts till engelska för den internationella publiken. Bland upplevelserna finns unika inblickar I Nordkorea, ett reportage med radiostyrd kamera inifrån en lejonflock I South Luanga National Park I Zambia, ett dyk ner I Tuna Hästbergs gruva I Dalarna och ett reportage från flyktingläget I Belgrad där tusentals flyktingar lever i misär. Alla avsnitten presenteras närmare på sajten https://dn.se/vr.

Utöver vr-upplevelserna i appen har DN gjort ett stort antal 360-gradersbilder och –livefilmer på Facebook och på dn.se, med hjälp av liknande kamerateknik men med möjlighet att se utan vr-glasögon.

- Vi arbetar nu med tre olika typer av format: dels 360-gradersfilmer för snabbare nyhetsrapportering, för att ge starkare närvaro, som vid tillkännagivandet av Nobelpriset I litteratur. Dels genomarbetade, mer tekniskt avancerade upplevelser för vr-glasögon, där vi också kan väva in 360-gradersgrafik, som i reportaget om det militära spaningsplanet Asken, Dels ar, augmented reality, där användaren kan placera in föremål I sin verklighet, säger Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef och projektledare för DN.VR.

Ännu har DN inte släppt något innehåll för ar, men det planeras till våren 2018. Då kommer också innehåll där användaren kan vara interaktiv i respektive  avsnitt och själv välja vilket innehåll man vill se mer av. Det möjliggörs genom en teknik som redan nu finns i appen, där man kan navigera genom att fixera blicken på en viss plats. Siktet kommer då att framträda som en prick på skärmen och när man riktar pricken på en upplevelse eller meny kommer den att väljas. Det gör att man slipper ta av sina vr-glasögon när man vill se ytterligare ett avsnitt utan navigationen sker helt med ögonens hjälp.

Den nya DN.VR-appen, som finns tillgänglig gratis både för Iphone och Android är helt utvecklad I programmet Unity och är optimerad för att användas I ett vr-headset, men det går också att använda utan headset, där man klickar runt i filmen med hjälp av fingrarna,

Mycket av arbetet med DN.VR under året har handlat om att utveckla och förfina produktionstekniken, så att upplevelsen blir bättre för användaren, men utgångspunkten är fortfarande journalistiken.,

- Allt vi gör för DN.VR utgår från en stark journalistisk berättelse: att vi tar med användaren till en unik plats och berättar en stark story. Det vr-formatet tillför är en starkare visuell upplevelse, att man verkligen ser hela bilden och blir mer berörd, säger Martin Jönsson.

DN:s satsning på vr har under året blivit uppmärksammad på manga sätt. Det har nominerats till Årets idé I Tidningsutgivarnas tävling Årets dagstidning samt vunnit silver och pris för årets bästa designdetalj I den internationella designtävlingen SNDS. DN:s satsning har också uppmärksammats på flera internationella vr-konferenser och I rapporter om utvecklingen inom redaktionell vr. Flera av DN:s vr-upplevelser visades till exempel I höstas på Nordic Film Festival I New York och även på vr-konferensen Stereopsia I Bryssel.

- DN är en av få redaktioner I världen som har ett eget vr-team och de håller mycket hög kvalitet I det de gör, säger Tanja Aitamurto, som forskar I redaktionell vr på Stanford University.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.