Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nu kommer den, våren

Av med skorna på söndag, kanske. Eller måndag.
Av med skorna på söndag, kanske. Eller måndag. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
Väntan har varit lång, men till helgen kan vi klocka in våren. Då söker sig mildare luft och en del regn upp söderifrån. Och med lite tur kan vi plocka fram den tunnaste vårjackan ett par dagar senare.

Det är inte bristen på sol som varit problemet – mars var rekordsolig – och det är sedan en tid inte något större fel på dagstemperaturerna heller. Det är de svinkalla nätterna som håller våren borta. Fast snart släpper det.

De närmaste två dygnen bjuder på i stort sett samma väder som vi vant oss vid de senaste veckorna. Men natten till fredag drar ett stort nederbördsområde upp över Götaland, och det fortsätter på fredag vidare upp över Svealand. I dess släptåg följer mildare luft, så nederbörden kommer mest som regn.

På lördag kommer nederbörden att parkera över Norrland, och då har den frusit, åtminstone i sin nordliga del. Man får räkna med rätt stora mängder nysnö över mellersta Norrland.

Sedan är det mildare luft som gäller ett tag framöver, åtminstone för Götalands och Svealands del. Med hjälp av regn och plusgrader även på nätterna kommer den kvarvarande snön att smälta bort snabbare.

Det ser ut som om ett nytt högtryck växer in framåt söndag-måndag. Om solen får skina ostört några timmar om dagen kan temperaturerna då, tack vare den ljummare luftmassan, klättra ordentligt. Tvåsiffrigt, utan tvekan, och enligt vissa prognoser kanske så högt som 16–17 grader.

SMHI:s Marcus Sjöstedt vågar dock inte utlova sådana sommardoftande siffror redan nu.

– Med den milda luften kan det också bli mer ostadigt, så det är svårt att säga hur varmt det blir. Men vi ser definitivt tendenserna.

Definitionen på meteorologisk vår är att dygnsmedeltemperaturen legat över noll grader minst sju dygn i sträck. Det har den hittills gjort bara längs väst- och sydkusten, i Östergötland och Närke och fläckvis i mellersta Norrland (där det blev vår redan i februari).

I övriga Götaland och Svealand är våren flera veckor försenad. Att våren är sen betyder inte att sommaren måste bli det. Det kan gå snabbt när det väl vänder:

För 17 år sedan kom inte våren till Stockholm förrän den 3 april, nästan tre veckor senare än normalt. Men redan den 17 april hade sommaren kommit (dygnsmedeltemperatur över tio grader fem dygn i sträck). I småländska Åseda var det samma år bara en vecka mellan vinter och sommar.

Normalt anländer sommaren till Stockholm den 15 maj, men efter den kalla försommaren 1991 (tre och en halv vecka sen) har somrarna i regel kommit till huvudstaden mellan en och tre veckor tidigare än så.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.