Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nu ska jobblinjen gå på export

00:49. Fredrik Reinfeldt om vad han menade med att "Vi ska öppna våra hjärtan".

Nu vill Fredrik Reinfeldt göra arbetslinjen till en fråga för hela Europa. Inte bara svenskar, utan alla européer, ska kunna jobba åtminstone upp i 75-årsåldern. Men valet blir individernas eget, betonar han.

En reslig man närmar sig med raska steg på en gata i centrala Stockholm. Men han ser avspänd ut, jämfört med hur det var förr.

Det är förre statsministern Fredrik Reinfeldt som möter DN. Vi ska tala om hans skrift om en europeisk arbetslinje som i dag, fredag, lanseras hos tankesmedjan Ceps i Bryssel.

– Jag har skrivit den på eget initiativ, tillsammans med Eva Uddén Sonnegård som är ekonomie doktor och tidigare var statssekreterare i arbetsmarknadsdepartementet och dessutom har arbetat vid OECD. Vi vill ge en tankeram för hur många fler jobb ska kunna skapas i Europa, säger Fredrik Reinfeldt.

Något uppdrag utifrån finns inte och tankarna är enbart deras, försäkrar han. Om man ska se något motiv, utöver det personliga engagemanget, så är det att främja hans fortsatta arbete.

Fredrik Reinfeldt är numera föredragshållare till yrket – utöver några tunga rådgivar- och styrelseuppdrag – och ämnet när han talar är ofta framtidens jobb. I höstas höll han ett uppmärksammat anförande vid London school of economics som den nya skriften blir en fortsättning av:

– Mina förslag finns samlade i tolv punkter som bygger på vad jag arbetade med som statsminister. Men nytt för min del, när jag inte längre är verksam som politiker, är att mer se till individen. För att människor ska få jobb krävs att de själva har motivation och drivkraft.

Dessa begrepp är något som ofta saknas i den politiska debatten, både i Sverige och övriga Europa, anser Fredrik Reinfeldt. Där talas det i stället så mycket mer om vad centralbanker gör med styrräntan och hur regeringar hanterar sina budgetar.

Stimulanser av det slaget kan dock inte varaktigt skapa nya jobb, poängterar Fredrik Reinfeldt:

– Vad som nu krävs är strukturreformer som ger möjligheter för företag att erbjuda arbete till fler, till exempel genom att nya marknader öppnas. Samtidigt behöver individerna bli mer anställningsbara genom att de stärker sin egen förmåga.

Jag har tidigare sagt att fler ska kunna jobba upp till 75 års ålder och ännu längre. Men det ska inte vara med tvång, vilket somliga har trott, utan frivilligt.

Men det finns stora skillnader mellan människor där alla inte kan förväntas jobba med samma produktivitet, understryker han. Samtidigt finns många som kan bidra med en större eller mindre insats. Då gäller det att inte utestänga någon, utan att anpassa arbetet efter vad varje person kan klara.

– Alla jobb behövs, men för att nå dit får man vara beredd att använda skattelättnader och statliga lönesubventioner som vi gjorde när jag var statsminister. Jag tror däremot inte på sänkta löner, utan anser att den som arbetar måste ges en ersättning som ligger högre än vad man annars får i bidrag, poängterar Fredrik Reinfeldt.

När det gäller skattelättnader syftar han främst på jobbskatteavdraget, men också på den nu slopade nedsättningen av arbetsgivaravgiften för ungdomar.

– Den fungerade trubbigt jämfört med jobbskatteavdraget, men var ändå värd sitt pris, anser han.

Däremot är Fredrik Reinfeldt kritisk till de tyska minijobben, där lönerna sätts långt under ordinarie nivåer. Så låga löner är ingen framgångsväg för Europa, menar han – och nämner att frågan har diskuterats åtskilliga gånger mellan honom och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Men det gäller inte enbart att få fler in i jobb, utan också att få människor att stanna kvar i arbetslivet, understryker Fredrik Reinfeldt. De europeiska välfärdssystemen bygger på att det stora flertalet arbetar och betalar skatt. Därför gäller det också att få fler att arbeta högre upp i åldrarna. Där har det redan inträffat en stor förändring i Sverige, men på andra håll i Europa försöker man fortfarande pensionera bort arbetslöshet och utanförskap.

Enligt Fredrik Reinfeldt bör arbetslivet tvärtom förlängas:

– Jag har tidigare sagt att fler ska kunna jobba upp till 75 års ålder och ännu längre. Men det ska inte vara med tvång, vilket somliga har trott, utan frivilligt.

Politikernas uppgift blir att skapa nya förutsättningar som påverkar människors beslut om hur de ska avväga arbete mot ledighet och pensionering:

– I hela Europa behövs reformer som underlättar ett långt arbetsliv. Även i Sverige, där vi har kommit betydligt längre, finns mycket kvar att göra.

Längre sträcker sig inte förre statsministern och Moderatledaren när det gäller svensk politik. Men han står fast vid uppfattningen att svenskarna bör öppna sina hjärtan för flyktingar och att invandring behövs även av ekonomiska skäl.

– Det gäller hela Europa där flera länder är inne i befolkningsminskning som betyder att det finns allt färre i arbetsför ålder. Då är det till hjälp att det kommer många utifrån som kan passas in där det finns växande behov.

Fredrik Reinfeldt är dock högst medveten om att alla i Europa inte delar hans uppfattning. Motståndet när det gäller invandring har skärpts och det politiska klimatet i många länder är starkt polariserat.

– Därför känns det viktigt att försöka påverka debatten och att göra det i Bryssel där det finns forum för hela Europa. Jag är beredd att kämpa för min uppfattning, liksom jag ibland har fått göra i Sverige.

Mycket händer nu som är viktigt för europeiska samarbetet, närmast kommer den brittiska folkomröstningen om EU-medlemskapet. Men Fredrik Reinfeldt lägger störst vikt vid nästa års presidentval i Frankrike. Utgången är oviss och kan bli avgörande för Europas framtid, anser han.

Fakta.Det här gör Reinfeldt i dag

Ordförande i Extractive industries transparency initiative, ett internationellt organ för råvaruländer.

Styrelseledamot i försäkringsrådgivaren Max Matthiessen.

Seniorrådgivare i Bank of America Merrill Lynch.

Driver eget företag.

Skriver boken ”Det nya livet” som ska komma ut i höst.

Fakta.Reinfeldts 12 punkter

 1. Synliggör utanförskapet.
 2. Det måste löna sig att arbeta.
 3. Strama åt ersättningssystemen.
 4. Stärk arbetskraften.
 5. Alla jobb behövs.
 6. Förläng arbetslivet.
 7. Uppmuntra äldre att fortsätta arbeta.
 8. Omställning.
 9. Arbetskraftsinvandring.
 10. Arbete för asylsökande och anhöringinvandrare.
 11. Utbildning för arbete.
 12. En andra chans.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.