Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nu ska Sara-Claes slippa bli stämplad som sjuk

- Vi har kämpat länge för det här, säger Sara Lund/Claes Schmidt om att diagnosen "transvestitism" tas bort. Sara-Claes är marknadschef på ett företag och gift med Anita.
- Vi har kämpat länge för det här, säger Sara Lund/Claes Schmidt om att diagnosen "transvestitism" tas bort. Sara-Claes är marknadschef på ett företag och gift med Anita. Foto: Erich Stering
Transvestiter som Sara-Claes, fetischister och sadomasochister ska inte längre ha en sjukdomsstämpel. Socialstyrelsen tar bort diagnoserna i sjukvårdssystemen för att inte förstärka fördomarna kring dessa sexuella beteenden.

- Vi vill inte bidra till att vissa sexuella beteenden uppfattas som sjukdomar. De här individernas sexuella preferenser har samhället inte med att göra, säger Lars-Erik Holm, generaldirektör för Socialstyrelsen.

Den 1 januari 2009 kommer Socialstyrelsen därför att ta bort sex stycken diagnoser för sexuella beteenden ur sjukvårdens diagnossystem. I dag sorteras dessa in under psykiska sjukdomar och beteendestörningar.

- De här diagnoserna stammar från en tid då allt annat än heterosexuell missionärsställning sågs som sexuella perversioner, säger Lars-Erik Holm.

- Socialstyrelsen vill med den här förändringen understryka att det här är beteenden som inte är sjukdomar och inte heller är perverst, säger han.

Diagnossystemet finns till för att sjukvården ska kunna ta fram statistik över sina vårdinsatser. Men många uppfattar det i stället som en förteckning över sjukdomar. En liknande förändring gjordes för nästan 30 år sedan då diagnosen homosexualitet togs bort 1979.

- Att vi tog bort homosexdiagnosen tror jag till viss del har bidragit till att folk har en annan syn på homosexuella i dag än på 60- och 70-talet. Det gav de homosexuella en självkänsla i och med att de inte längre hade en sjukdomsstämpel på sig. Och det hoppas vi att den här förändringen också ska åstadkomma, säger Lars-Erik Holm.

- Det är väldigt viktigt för de här individerna att samhället erkänner dem som fullvärdiga medborgare, säger han.

- Vi har kämpat länge för det här och därför är det verkligen jätteroliga nyheter, säger transvestiten Sara Lund/Claes Schmidt som kallas Sara-Claes.

Sara-Claes röda skinnjacka, håret och ringarna på fingrarna för tankarna till en kvinna men basrösten och de grova ansiktsdragen visar att det i kvinnokläderna också finns en man. Han, hon eller, som Sara-Claes själv säger, hen, tycker att det ändrade diagnossystemet visar att samhället nu sakta har börjat acceptera transvestiterna.

- Den här gamla klassningen rör till det för många som tror att de är sjuka fast de bara klär sig i det andra könets kläder.

Sara-Claes har varit ordförande för RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter) i Malmö och ägnar mycket tid åt att föreläsa.

- Det handlar om att sprida kunskap. Aktörerna i samhället måste få veta att de kan ha stor nytta av oss oliktänkare, säger hen och tar sin handväska för att gå.

Socialstyrelsen tänker nu arbeta för att samma förändring ska göras i det internationella diagnossystem som tas fram av WHO och som utgör grunden för det svenska systemet. Lars-Erik Holm tänker även kontakta sina kolleger i Norden.

- Men jag vet inte hur framgångsrika vi kommer att vara. Det finns enormt olika uppfattningar om detta i olika länder, men det vore ju bra om åtminstone vi i Norden har en samsyn, säger han.

Andra sexuella beteenden som till exempel transsexualism, exhibitionism, voyeurism och pedofili kommer att finnas kvar som diagnoser. Och de kommer inte att tas bort i ett senare skede, enligt Lars-Erik Holm.

- Jag tror inte det. Transsexualism behöver vara kvar för att kunna genomföra könsbyte i sjukvården och de övriga är kriminella handlingar som skadar andra, säger han.

Transvestism snart inte en diagnos

De diagnoser av sexuella beteenden som Socialstyrelsen tar bort vid årsskiftet är: transvestism, fetischism, fetischistisk transvestism, sadomasochism, könsidentitetsstörning i barndomen och multipla störningar av sexuell preferens.

Källa: Socialstyrelsen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.