Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nu ska Skatteverket inleda granskning av föreningar

Foto: Jonas Lindkvist

Nazistiska Nordfront och hatsajten Avpixlat drivs av ideella föreningar – vilket komplicerar myndigheternas kontroll och försvårar insyn från medierna.

Nu inleder Skatteverket en specialgranskning av föreningar.

– Vi tror att det finns en ökad risk för missbruk av den här organisationsformen, säger Pia Bergman, rikssamordnare för grov organiserad brottslighet på Skatteverket.

• Läs även DN:s granskning: Männen bakom extremsajterna är brottsdömda, nolltaxerare och personer jagade av kronofogden

Ideella föreningar erbjuder den högsta graden av anonymitet i Sverige. Kraven på ekonomisk redovisning är betydligt lägre jämfört med alla andra organisationstyper.

Till skillnad från företag och stiftelser behöver föreningar inte uppge vilka som sitter i styrelsen. Det finns heller ingen specifik myndighet som har tillsyn över föreningar.

Tillsammans har de här omständigheterna skapat en i praktiken kontrollfri zon som Skatteverket nu befarar utnyttjas av kriminella och andra för ljusskygg verksamhet.

Efter en förenings grundande – då Skatteverket delar ut ett organisationsnummer – finns i princip inga offentliga allmänna handlingar att ta del av. Förutsatt att omsättningen är lägre än 80 miljoner behöver föreningarna inte ens göra en årsredovisning, och något krav på revisorer finns inte heller.

Bedriver de inte näringsverksamhet och föreningens tillgångar är lägre än 1,5 miljoner kronor kan de helt strunta i bokföring.

– De är skyldiga att deklarera skattepliktig verksamhet och ska även lämna in uppgifter om skattefri verksamhet. Även om de inte är bokföringsskyldiga måste de ha ordnade räkenskaper. Men i övrigt är de inte skyldiga att underkasta sig offentlig kontroll eller upprätta årsredovisning, säger Gunnar Högberg, rikssamordnare för Skatteverkets specifika insats mot föreningar och stiftelser.

En förening blir ju då som en kontrollfri zon för att ta emot och hantera pengar?

– Ja, man skulle nästan kunna uttrycka det så. Den ideella föreningen är inte speciellt hårt reglerad. Vi har de senaste åren också sett en ökad aktivitet av ekonomisk brottslighet i ideella föreningar. I remissvar har vi sagt att vi gärna ser ett företrädarregister för ideella föreningar, säger Gunnar Högberg.

Skatteverkets enhet för insatser mot grov organiserad brottslighet planerar nu att specialgranska föreningar.

– Vi bedömer det som en ökad risk att de går från bolag och enskilda firmor till föreningar för att man då kan vara mer anonym. Det vill vi in och titta på, säger Pia Bergman.
Tidigare har Skatteverkets inställning till föreningar präglats av att ge service och hjälpa dem att följa reglerna.

– Men de som jobbar på min enhet erbjuder inte service i första hand. De tittar på om det finns något kriminellt som Skatteverket kan vara intresserade av, säger Bergman.

DN:s granskning visar att flera av alternativsajternas företrädare saknar inkomst, vilket kan vara en anledning för Skatteverket att granska hur verksamheten faktiskt bedrivs.

– Har man noll i inkomst och ingen annan som försörjer en, så tyder ju det på något problematiskt, för mat och allt kostar pengar. I själva verket har man ju då någon inkomst och sedan är frågan varifrån den kommer. Från en rent kriminell verksamhet, en förening eller stiftelse eller någon annanstans? Det måste utredas, säger Pia Bergman.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.