Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nu smittas flest av årets influensor

Antalet fall av svininfluensa ökar kraftigt. Samtidigt är två andra influensaepidemier också på väg att kulminera. ”Vi har tre influensastammar som cirkulerar samtidigt. Vi har inte haft någon liknande situation sedan 1957 och vi vet inte var det tar vägen”, säger Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

Den senaste influensarapporten från Smittskyddsinstitutet visar på en kraftig ökning av svininfluensafall. Första veckan i år rapporterades 176 fall. Det ska jämföras med sista veckan 2010 då antalet anmälda fall uppgick till 63.

– Den har mer än fördubblats de senaste veckorna. Samtliga som insjuknat är ovaccinerade. Det verkar som att vaccinet fortsatt gör stor nytta och vi tror att det kommer att hålla även i år, säger Annika Linde.

Annika Linde bedömer att den kraftiga ökningen kommer att hålla i sig några veckor till.

– Erfarenheten visar att när barnen börjar skolan igen efter jullovet och fler är tillbaka på sina arbetsplatser så ökar också smittspridningen. Det ser ut som att vi har en ganska jobbig månad framför oss, säger Annika Linde.

Situationen är exceptionell efter-som samtidigt med att svininfluensans andra våg nu sveper över landet grasserar två andra säsongsbetonade influensor – säsongsinfluensa A och B.

– Situationen är unik och vi har inga normer att gå på. Vi har svårt att göra en tolkning av hur det här kommer att utvecklas, säger Annika Linde.

Även om Smittskyddsinstitutet inte kan ge en säker prognos för framtiden uppmanar Annika Linde dem som tillhör riskgrupperna att vaccinera sig snarast. Sedan de första fallen rapporterades i början av oktober förra året har fyra personer dött i sviterna av svininfluensan.

– Det här handlar om en allvarlig sjukdom och vi vill ge en kraftfull uppmaning att man tar det här på allvar och förstår att det är viktigt att man vaccinerar sig.

– Vaccinet innehåller skydd mot samtliga de tre influensastammar som nu är aktuella, säger hon.

600.000 svenskar insjuknade

• Förra influensasäsongen insjuknade 600.000 svenskar i svininfluensa. Någon prognos för hur många som väntas insjukna går inte att ge.

• 60 procent, eller 5,4 miljoner, av svenskarna vaccinerade sig mot svininfluensan under förra säsongen.

• Smittskyddsinstitutet räknar med att förra årets vaccin ger ett gott skydd även i år men rekommenderar riskgrupperna att vaccinera sig.

• Säsongsinfluensan A och B har liknande symtom som svininfluensan, dock inte med samma aggressiva förmåga att leda till lunginflammation. Influensavaccinet som ges skyddar mot alla tre varianterna av influensastammar.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.