Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Nu tar facket strid för socialsekreterarna

Foto: Polisen

Fackförbundet Vision tar nu strid för socialsekreteraren Margareta, som tvingats sälja sin villa efter att ha utsatts för brandattentat.

– Vi kommer att kräva ekonomisk kompensation, säger regionombudsman Marcus Nordenborg.

På söndagen berättade DN om den pågående rättegång där elva personer åtalats för att ha tänt eld på bland annat en socialsekreterares bil. Socialsekreteraren, som vi valt att kalla Margareta, sålde på polisens inrådan sin villa i höstas och lever nu med skyddad identitet. Detsamma gäller Margaretas kollega Sofia.

Botkyrka kommun har valt att inte ersätta Margareta och Sofia för deras flyttkostnader, trots att brotten tros bottna i att de för kommunens räkning tvångsomhändertagit en vanvårdad åttaårig pojke.

– Det är en hemsk situation som våra medlemmar har hamnat i på grund av sitt arbete. Självklart ska de då inte behöva lägga ut egna pengar, säger Marcus Nordenborg, ombudsman för fackförbundet Vision i Stockholm.

Kommunens nekande vilar på ett yttrande från Sveriges Kommuner och landsting, SKL, som säger att kommunallagen förbjuder att skattepengar används för den här sortens utgifter. Socialchefen Marie Lundqvist säger till DN att socialsekreterarna i stället måste vända sig till sitt försäkringsbolag eller till facket.

Det menar alltså Marcus Nordenborg är fel.

– Det finns många sätt för kommunen att hitta en lösning så att våra medlemmar hålls skadefria, säger han.

I dag, måndag, kommer Marcus Nordenborg att kontakta Botkyrka kommun och kalla till förhandling. Utöver flyttkostnaderna överväger han även att kräva skadestånd för att Margareta och Sofia nu har valt att säga upp sig från Botkyrka kommun.

– Vi ser det som att de har tvingats avsluta sina tjänster på grund av att arbetsgivaren inte tagit sitt fulla arbetsmiljöansvar. Det gör att man kan tala om en provocerad uppsägning, fortsätter Marcus Nordenborg.

Detta avfärdas av Botkyrka kommun.

– Jag har följt det här ärendet noggrant och inget som jag känner till tyder på att vi skulle ha provocerat fram uppsägningarna, säger Mats Einarsson (V) som är ordförande i Botkyrka kommuns socialnämnd.

Mats Einarsson säger att det är jättetråkigt att socialsekreterarna har valt att lämna sina tjänster men vill inte rikta någon kritik mot den egna socialförvaltningen.

– Jag har hela tiden haft, och har fortfarande, fullt förtroende för hur socialcheferna har hanterat det här.

Oppositionsrådet Jimmy Baker (M) är av en annan uppfattning.

– Det är så uppenbart att man i det här fallet har brutit mot den arbetsgivarstrategi som vi införde för flera år sedan och som säger att vi ska vara en god och seriös arbetsgivare. De här personerna hade inte drabbats ifall det inte vore för det arbete de utfört och ska då inte behöva slåss mot sin arbetsgivare, säger han.

Jimmy Baker är också skarpt kritisk mot socialförvaltningens krisledningsarbete under de två månader som de aktuella brandattentaten skedde. Som DN berättat har en oberoende utredning konstaterat att det var först under de sista dagarna som en formell krisledningsgrupp bildades.

– Jag ingår i kommunens krisledningsnämnd och fick ingen information från socialförvaltningen om hur man drabbats, utan fick läsa det här i tidningarna som alla andra. Det visar, tycker jag, på att ledningen inte har hanterat detta på något bra sätt.

Fakta.

Mellan den 30 juni och den 2 september 2015 skedde sex brandattentat riktade mot socialförvaltningen i Botkyrka kommun. Brotten riktades i första hand mot socialtjänstens byggnader men en enskild socialsekreterare fick också sin bil förstörd under ett nattligt attentat i anslutning till bostaden.

På torsdag avslutas rättegången i Södertörns tingsrätt mot tio män och en kvinna. Flera av de åtalade riskerar långvariga fängelsestraff. DN

Rättelse 2016-02-22 06:37
Mats Einarsson fick fel partibeteckning i en tidigare version av artikeln.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.