Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nu tar influensan fart – igen

Other: Isabell Höjman/TT

Hittills har minst 25 personer fått intensivvård på grund av säsongsinfluensan, var av en har dött. Nu efter alla helger väntas smittspridningen ta fart på nytt.

Influensaaktiviteten är fortfarande låg, men nu efter jul- och nyårshelgerna – när alla återvänder till sina arbeten och skolorna börjar – väntas smittspridningen komma i gång igen.

Så har mönstret sett ut i flera år, enligt Folkhälsomyndigheten, och det finns inget som talar för att denna blir annorlunda.

Huruvida säsongen blir mild eller intensiv återstår dock att se. Hittills har en majoritet av de analyserade fallen haft influensa B, vilket tyder på att denna säsong kan bli något lugnare jämfört med förra som var förhållandevis intensiv och dominerades av influensa A och av typen H3N2, något som drabbade många äldre. Influensa B kan drabba alla, men kanske främst yngre.

Eftersom influensa är en virussjukdom biter inte antibiotika och de främsta symtomen är hosta, feber och ont i kroppen.

För de allra flesta av oss innebär sjukdomen oftast inte mer än lättare besvär med kanske några dagars sjukskrivning som följd, men om du har otur kan den bli betydligt allvarligare än så. Framför allt om du lider av en kronisk sjukdom, är gravid, har nedsatt immunförsvar eller är 65 år eller äldre.

Fram till den 31 december har 25 patienter fått intensivvård på grund av säsongsinfluensa, var av en har dött, uppger Folkhälsomyndigheten. Bland de intensivvårdade tillhörde 18 personer en riskgrupp alternativt var 65 år eller äldre, medan sju patienter inte tillhörde någon riskgrupp alls.

Säsongsinfluensa kan alltså vara en dödlig sjukdom, men att beräkna exakt hur många som dör till följd av influensan varje år är inte lätt, eftersom den primära dödsorsaken ofta inte anges som influensa. I stället kan det handla om en skör äldre som i efterförloppet drabbas av en bakteriell lunginflammation och dör av den orsaken. Eller en hjärtsjuk person som på grund av influensan drabbas och dör av hjärtsvikt.

I Sverige räknar myndigheterna med att den så kallade överdödligheten till följd av influensa kan variera kraftigt från en säsong till en annan, från något hundratal personer en säsong till mellan 3.000 och 4.000 en annan.

Fakta.Huskurer mot förkylning och influensa

Redan sjuk? Det finns en rad huskurer mot förkylning och influensa, men få är vetenskapligt bevisade. Däremot finns det en hel del andra saker du kan prova för att må lite bättre och förhoppningsvis friskna till så småningom.

 

Vitlök, en stänkare eller flera deciliter färskpressad citron kanske känns bra för stunden, men har ingen dokumenterad effekt. Och glöm antibiotika, det hjälper inte heller mot virus. Däremot finns några andra knep att ta till för att härda ut och vårda dig igenom influensan eller förkylningen på bästa sätt.

 

Du bör vila så mycket du kan. Men att vila innebär inte att du behöver vara sängliggande hela dagen. ta gärna en nypa frisk luft, och rör dig lite om du orkar. Däremot ska du inte anstränga dig. Ligg gärna med huvudet högt, så blir det lite enklare att andas.

 

Drick gärna mycket, eftersom du förlorar vätska när du är sjuk – särskilt om du har feber. Är du orolig för vätskebrist finns det vätskeersättning att köpa på apotek. Varm dryck kan kännas lindrande. Att dricka whiskey som huskur har däremot ingen dokumenterad effekt, enligt vetenskapen. Har du ont i halsen kan däremot honungsvatten kännas lent.

 

Håll noga koll på att sjuka barn får i sig tillräckligt med dryck.

 

Mat smakar sällan när man har feber. Men försök med lite frukt eller soppa. Matig dryck som smoothie, nyponsoppa eller drickyoughurt kan kännas mättande när det är svårt att få ner vanlig mat. En klassiker mot halsont är så klart glass eller andra kalla saker.

 

Feber kan lindras med smärtstillande och febernedsättande läkemedel. Följ alltid anvisningarna på förpackningen. Gäller det barn, så observera att de upp till 18 års ålder inte bör använda läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra mot feber. Var noga med att följa anvisade doseringar, och överdosera inte!

 

Näsdroppar och nässprej finns för både vuxna och barn, och säljs receptfritt på apotek samt i matbutiker. Har du ont i halsen finns sugtabletter med antiinflammatorisk effekt på apotek.

 

Källa: 1177 Vårdguiden

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.