Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nu tar spridningen av influensan fart

Skolorna öppnar åter efter lovet och med det väntas spridningen av influensa ta fart. Värst i år är det virus som stammar från Hongkonginfluensan. Äldre och sjuka är mest utsatta.

I februari väntas kulmen av antalet insjuknade i influensa. Hittills har knappa hundratalet personer drabbats, de flesta bosatta i Stockholmsområdet.

– Frågan är vad som händer när skolor och arbetsplatser öppnar på allvar. Nu alltså. Det är nu vi kommer att få se hur stor spridningen blir; hur många som kommer att drabbas, säger statsepidemiolog Annika Linde vid Smittskyddsinstitutet.

Hittills har siffrorna inte varit ”särskilt dramatiska”, enligt Linde.

Förra veckan rapporterades 33 fall in till Smittskyddsinstitutet. Av dem hade en person drabbats av influensa B, två personer av det som kallas svininfluensa – 30 fall rörde det virus som stammar ur Hongkonginfluensan.

Hongkonginfluensan kom till Sverige 1968 och slog då hårt. I hela världen beräknas omkring en miljon människor ha avlidit under en pandemi som pågick fram till 1970.

Någon pandemi är inte att vänta i år – viruset är heller inte detsamma nu som då. Annika Linde kallar årets variant för ”Hongkonginfluensans barnbarnsbarn”, alternativt säsongsinfluensa A(H3N2).

– Äldre och de som tillhör riskgrupper kommer att drabbas värst. Det virus som nu sprids är det som orsakar vad vi kallar överdödlighet. De bör vaccinera sig, påminner hon.

Vaccinet täcker samtliga tre typer av influensa som nu sprids.

– Det är av den gamla varianten och orsakar alltså inte så mycket biverkningar, säger Annika Linde.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.