Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Nutidens slavar producerar för miljarder

35,8 miljoner människor beräknas i dag leva under olika former av slaveri. Det visar en undersökning som publicerades på måndagen. Omkring 1.200 svenskar arbetar som slavar.

Undersökningen är utförd av den australiska organisationen Walk Free Foundation. WFF definierar slaveri som något en person hamnar i om han eller hon har stora skulder som tvingar personen att utföra arbete åt någon, tvångsäktenskap, försäljning av barn eller utnyttjande av barn, trafficking och övrigt tvångsarbete.

Enligt undersökningen befinner sig 35,8 miljoner människor i dag i någon form av slaveri. Siffran kan jämföras med de 12,5 miljoner afrikaner som mellan åren 1525 och 1866 kidnappades och fördes till Nya världen för att arbete som slavar. Detta enligt siffror från The Trans-Atlantic Slave Trade Database.

Slaveriet är mest utbrett i Mauretanien, ett land i västligaste Afrika med närmare fyra miljoner invånare. Enligt undersökningen är fyra procent av befolkningen att beteckna som slavarbetare. Maruretanien delar förstaplatsen med Uzbekistan och med Haiti, Qatar och Indien på platserna efter.

– Våra uppgifter visar att slaveri finns i varje land. Vi är alla ansvariga för att det moderna slaveriet existerar och att det drabbar våra medmänniskor på de mest uppseendeväckande sätt, säger Andrew Forrest, ordförande i WFF i en intervju.

Undersökningen visar att slavarbete bidrar till åtminstone 122 produkter från 58 länder. Produkter som enligt ILO, The International Labour Organization, kan värderas till 1.075 miljarder kronor om året.

Undersökningen pekar också ut de länder där en person löper störst risk att hamna i slaveri och nämner Somalia, Eritrea, Sudan och Jemen som de mest utsatta.

Stora länder som Ryssland (32:a plats), Turkiet (105:e plats), Kina (109:e plats), Japan (127:e plats) och USA (145:e plats) finns också på listan. Sverige återfinns på plats 158:e plats tillsammans med de övriga nordiska länderna förutom Island som placerar sig allra sist i mätningen.

I dessa länder rör sig slavarbetet inte sällan om människor som tvingats att arbete med narkotikahandel, sexhandel eller tiggeri, konstaterar WFF. Och trots Islands placering beräknas 100 personer arbeta under slavliknande förhållanden där. I Sverige uppskattas siffran till 1.200.

Samtidigt ges Sverige positiva omdömen när det gäller kampen mot slaveriet och WFF konstaterar att den svenska regeringen gjort en rad insatser för att förhindra slaveri, inte minst när det gäller sexhandel. Här ligger Sverige på andra plats efter Nederländerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.