Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 17:07 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ny-alkoholkultur-sanker-dodligt-vald/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ny alkoholkultur sänker dödligt våld

Nya alkoholvanor minskar risken för dödligt våld.
Nya alkoholvanor minskar risken för dödligt våld. Foto: Alamy
Risken att bli mördad i Sverige är störst i Stockholms län, men det är också den region där det dödliga våldet minskat mest, visar siffror DN.se tagit del av. Det har med en ändrad alkoholkultur att göra, enlig brottsforskaren Sven Granath.

Det dödliga våldet minskar i Sverige, som DN.se tidigare har rapporterat. Men minskningen är inte lika stor över hela landet. I östra Mellansverige, en region som består av Södermanlands, Östergötlands, Örebro, Västmanlands och Uppsala län, har risken att bli mördad faktiskt ökat tydligt under 2000-talet.

Även i mellersta Norrland har den ökat något, men där är den fortfarande lägst i landet med 0,81 mordoffer per 100.000 invånare under perioden 2002-2008, den senaste som Brottsförebyggande rådet har sammanställt.

I andra änden av skalan finns Stockholms län. Där är mordfrekvensen enligt den senaste statistiken 1,22 offer per 100.000 invånare. Det är den högsta siffran i landet, men noteringen innebär samtidigt den mest dramatiska minskningen. Under 1990-talet var mordfrekvensen i Stockholm nämligen hela 1,77.

Att huvudstaden med sitt stora nöjesutbud och kriminella subkulturer har den största mordrisken ligger förmodligen i linje med den allmänna bilden. Men att det dödliga våldet minskat allra kraftigast i Stockholm har faktiskt också att göra med nöjesutbudet, enligt brottsforskaren Sven Granath.

– Det alkoholrelaterade våldet hör till det som minskat mest, säger Granath till DN.se.

Under åtta–tio år efter EU-inträdet ökade den totala alkoholkonsumtionen i Sverige, men samtidigt ändrades konsumtionsmönstret. Vi dricker mer öl och vin och mindre starksprit än förut. Vi dricker mindre intensivt, och ungdomar tenderar att vara mer måna om att ”hålla stilen”, menar Sven Granath. Allt detta dämpar risken för att bråk ska leda till döden.

– Den trenden gäller hela landet, men det blir mer accentuerat i storstaden.

Det kan finnas ett annat skäl till att Stockholms mordfrekvens faller snabbare än på andra håll, påpekar Granath, och det är snabbare sjukvård. Förutsättningarna att få akut vård efter exempelvis knivattacker är störst i den största staden. Den faktorn är viktigast för dödligt våld i nöjeslivet och andra offentliga platser.

Kommer tendensen att fortsätta?

– Man kan tänka sig att de andra regionerna kommer i kapp, det vill säga att mordfrekvensen minskar även där.

Mycket har skrivits om uppgörelser mellan kriminella i andra städer, inte minst Malmö. De senaste tio åren har Skåne mycket riktigt legat högre än Stockholm när det gäller en viss kategori: dödligt våld inom ramen för kriminella konflikter.

– Däremot är inte det ett våldsamt län i övrigt, säger Sven Granath.

Internationellt är mordfrekvensen i Sverige mycket låg. Norges är något lägre och Tysklands ungefär densamma, men Finlands är mer än dubbelt så hög och USA:s ungefär fem gånger Sveriges. Englands mordfrekvens är i nivå med 1990-talets Stockholmssiffra.

I de våldsammaste länderna i Latinamerika är antalet mord per 100.000 invånare 30-50 gånger högre än i Sverige.

Det dödliga våldet i siffror – klicka nedan

Grafik: Mordfrekvensen i Sveriges regioner

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.