Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ny behandling dödar tumörer med färre biverkningar

Illustration över en manlig lever.
Illustration över en manlig lever. Foto: Zoonar GmbH / Alamy

Svenska forskare har tagit fram en ny metod för att döda tumörer. Nu söker de tillstånd att testa behandlingsformen i palliativ vård.

– Vi vill ge dödsdömda ett längre liv, säger läkaren Gert Auer.

Foto: Alamy/IBL Radiofrekvensablation är en etablerad behandlingsmetod för spridd cancer, men här i Sverige används den i begränsad omfattning. Metoden går ut på att en elektrod förs in i tumören och hettar upp cancercellerna som dör av värmen.

Forskare på Karolinska institutet, KI, har nu vidareutvecklat metoden så att elektroden förs in med större precision i det område som krävs för att döda hela tumören.

Sedan tidigare har forskarna regionala etikprövningsnämndens tillstånd att testa metoden i kurativt – botande – syfte för bröstcancerpatienter. Inom kort planerar de att söka tillstånd även för palliativ – livsuppehållande – vård på samma patientgrupp. De vill också ha klartecken att pröva metoden på andra cancerformer, i första hand prostatacancer.

Foto: Alamy/IBL – I stora länder som Tyskland och Frankrike är radiofrekvensablation en standardbehandling för palliativa patienter. Det är anmärkningsvärt att det inte är så i Sverige, säger Gert Auer, professor vid institutionen för onkologi-patologi på Karolinska institutet.

I dag finns huvudsakligen tre behandlingsmetoder inom cancervården: kirurgi, strålbehandling samt läkemedelsbehandling som cellgifter, antihormoner och antikroppar. För många medför de svåra biverkningar och kräver längre sjukhusvistelser.

Fördelen med KI-forskarnas nya metod är att den är mycket lindrig för patienten och inte kräver mer än en timmes sjukhusvistelse. Behandlingstiden är individuellt avpassad, men tar inte längre än 20 minuter.

– Det är praktiskt taget inga biverkningar. Men efter varje behandling blir det en läkningsprocess i det aktuella området, säger Gert Auer.

En annan fördel är att metoden kan användas palliativt på patienter som inte blivit botade av och inte längre tål andra behandlingsformer. Genom att värma bort så kallade resttumörer, som kvarstår efter avslutad behandling, kan patientens liv förlängas med flera år, hävdar Gert Auer.

– Vi vill ge ett större antal patienter med lokalt växande cancer en skonsammare behandling och dödsdömda längre liv.

Hittills har metoden testats på drygt 50 patienter vid Sankt Görans sjukhus i Stockholm.

– Den har använts med stor framgång. När patienterna har undersökts med hjälp av magnetröntgen (magnetkameraundersökning) efter behandlingen så har det visat sig att tumörerna i samtliga fall har försvunnit, säger Gert Auer.

Forskarna bedömer att upp till hälften av alla bröstcancerpatienter har nytta av metoden i kurativt syfte och ungefär lika många i palliativt.

 

Vi vill ge ett större antal patienter med lokalt växande cancer en skonsammare behandling och dödsdömda längre liv.

 

Enligt Socialstyrelsen förekommer radiofrekvensablation i den kurativa cancervården i Sverige, men inte i samma utsträckning som i en del andra länder.

Foto: Alamy/IBL – I Socialstyrelsens nationella riktlinjer för tjock- och ändtarmscancer samt bröstcancer så rekommenderar vi kirurgiska åtgärder före radiofrekvensablation eftersom studier visar att de ger bättre resultat på överlevnad, säger Arvid Widenlou Nordmark, enhetschef på Socialstyrelsen.

Radiofrekvensablation används även inom den palliativa vården, men där har Socialstyrelsen inga specifika rekommendationer – trots att man medger att metoden kan vara ett skonsamt sätt att hålla cancern i schack under en period.

Varför har ni inte det?

– Vi har nationella riktlinjer på de sjukdomsområden som berör många grupper och kostar samhället mycket pengar. Det finns generella riktlinjer för den palliativa vården, men vi har ännu inte tittat på sjukdomsspecifika insatser. Det är inte omöjligt att vi gör det i framtiden.

Prostatacancerförbundet ser positivt på den nya behandlingsformen och hoppas att den i framtiden kan utgöra ett alternativ för de som diagnosticeras med en mild cancerform.

– Vi tycker att det är synd att Sverige inte har mer av den här typen av behandlingar. I dag är den vanliga rekommendationen för män med snäll prostatacancer att avvakta med behandling, men många känner sig inte bekväma att leva med en cancerdiagnos. Då kan det här vara ett alternativ, säger vice ordförande Calle Waller.

Illustrationer i text: Alamy/IBL

Foto: DN
Fakta: Om cancer

De vanligaste cancerformerna i Sverige är prostatacancer, bröstcancer, tjock- och ändtarmscancer, hudcancer samt lungcancer.

Både gener och livsstilsfaktorer kan orsaka sjukdomen.

Att cancer är en genetisk sjukdom är inte detsamma som att all cancer är ärftlig.

Ohälsosam mat, rökning, sol och alkohol kan orsaka cancer. Radioaktiva ämnen eller röntgenstrålar kan i höga doser också framkalla cancer.

Källa: Cancerfonden (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.