Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ny Brå-utredning ska minska brott mot äldre

Other: FREDRIK SANDBERG / TT

Polisen går ut och varnar för att det pågår en brottsvåg mot äldre på flera håll i landet. På Brottsförebyggande rådet (Brå) pågår ett projekt om åldringsbrott i syfte att ta fram ett åtgärdspaket som ska skydda gruppen. 

– Det är den första kartläggningen om brott mot äldre som görs på nationell nivå och något som vi har initierat själva. Anledningen är att vi vet för lite om äldres utsatthet, säger Klara Hradilova Selin, utredare på Brå.

Den nyligen publicerade Nationella trygghetsundersökningen (NTU) från Brå visade att andelen brott mot enskild person ligger på den högsta nivån sedan mätningarna startade 2006 och handlar om misshandel, hot, sexualbrott, personrån, bedrägeri eller trakasserier. Där ingår brott mot äldre upp till 79 år.

Bedrägerier är en av de vanligaste brottstyperna mot gamla människor där tjuven tar kontakt med för att komma över pengar, kontokort eller koder. Det kan till exempel vara att hävda att man kommer från hemtjänsten, fastighetsvärden eller är hantverkare för att ta sig in i lägenheten. Vanligt är också att tjuvarna ber om vatten till sig själva eller till ett barn. Den senaste tiden har vissa utgett sig för att vara massör eller läkarstudent från vårdcentralen.

Ofta opererar tjuvarna i par. Medan en av dem uppehåller den äldre smiter den andra in i bostaden och stjäl framför allt smycken och kontanter, säger polisens presstalesperson Björn Öberg till SR P4 Jönköping.

– Det är riktigt fult att ge sig på äldre personer, säger han till Vetlandaposten.

I Vaggeryd, Gislaved och Jönköping har under de senaste dagarna flera liknande brott begåtts och polisen misstänker att det är samma personer som är i farten. Liknande rapporter kommer från Skåne, Halland och även i Östergötland och Dalarna. Även i Örebrotrakten har brott begåtts. Under söndagen skedde minst fyra olika åldringsbrott och stölder i bostäder i Odensbacken, Askersund och Kumla. I några av fallen har gärningspersonen utgett sig för att vara läkare.

Enligt polisen uppgår antalet polisanmälda åldringsbrott med det här tillvägagångssättet till mellan 5 och 10 per dag i Sverige, som kan jämföras med 0–1 andra dagar på året.

Nu har polisen gått ut med varningar till äldre och anhöriga att vara uppmärksamma och inte släppa in okända personer som inte kan visa upp rätt legitimation.

– De som ägnar sig åt denna typ av åldringsbrott är extremt brottsaktiva just nu. De rör sig över stora delar av landet och använder olika tillvägagångssätt för att komma in i bostaden och stjäla. Vi har också sett att de är mer bryska och tränger sig in i bostaden, säger Mats Wahlberg, tillförordnad chef för polisens Circagrupp i ett uttalande. 

På nationell nivå har antalet bedrägeribrott mot personer över 65 år ökat med 4 procent mellan 2015 och 2016, visar statistik från Nationellt bedrägericenter (NBC). Totalt ligger det på ungefär 1.500 om året, enligt Jan Olsson, polischef på NBC.

– Det går ofta i vågor beroende på om det är några aktiva i farten eller inte. Det märks väldigt fort om några tjuvar sitter inne. 

Jämfört med andra bedrägerier, som är cirka 205.000 årligen, är andelen som riktas mot äldre en ganska liten. Ändå är det ett allvarligt brott eftersom det handlar om en sårbar grupp. Det finns också ett mörkertal, många skäms av att ha låtit sig luras och gör ingen polisanmälan. 

– Äldre har ofta sämre med pengar än vi har och tappar förtroende för sin omgivning. Jag vet fall där personen inte har lämnat lägenheten efter den här typen av brott. Det påvisar hur allvarligt det är när brott riktas mot äldre, säger Olsson.

Samtidigt finns en kunskapslucka kring åldringsbrott. Den hoppas Brå kunna fylla med sin undersökning där man har tagit ett samlat grepp och bland annat tittat på polisanmälan av 65 plus och intervjuat äldre. Just nu analyserar man resultaten. Projektet ska presenteras i april nästa år.

– Tanken är att försöka landa i något slags åtgärdsförslag men också kunna ge bättre stöd till offren. Många är ensamma och känner mycket skam och skuld över att ha utsatts, och det är svårt att hjälpa en person som skäms, säger Klara Hradilova Selin.

Fakta.Så skyddar du dig

Håll ytterdörren låst även när du är hemma.

Var vaksam om någon ringer på och du inte väntar besök. 

Är du minsta osäker – öppna inte dörren.

Förvara inte kontanter eller värdefulla smycken lättillgängligt i hallen eller i sovrummet där tjuvarna brukar leta först.

Om brottet redan har skett – ring polisen och notera så mycket detaljer som möjligt om signalement på misstänkta och eventuell bil. 

Källa: Polisen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.