Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-02 13:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ny-data-mer-fridfullt-att-do-i-covid-19-pa-aldreboende-an-pa-sjukhus/

SVERIGE

Läkare: Kan vara mer stillsamt att dö i covid-19 på äldreboende än på sjukhus

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Andnöd i livets slutskede är vanligare bland covid-19-smittade på sjukhus än på äldreboenden.

Det säger Peter Strang, professor i palliativ medicin, och hänvisar till data från det svenska Palliativregistret:

– Folk tror att det är hemskt på boenden just nu, att människor lider och inte får hjälp. Men de får hjälp.

Det nationella kvalitetsregistret för vård i livets slutskede, det så kallade Palliativregistret, har funnits under nästan hela 2000-talet. Under coronapandemin kan registret ge en bild av livets sista dagar för de covid-19-patienter som inte går att rädda.

Läkare och sjuksköterskor uppskattar i ett formulär vilka symptom som den avlidna har haft under livets sista vecka, och om dessa har gått att lindra.

– Nu börjar vi få in siffror på hur det har sett ut när man dör i covid-19 och har data från uppemot 150 fall, säger Peter Strang, överläkare samt professor i palliativ medicin på Karolinska institutet och Stockholms sjukhem.

– När det gäller symtomet andnöd är det vanligare på sjukhus än på boenden.

Siffrorna är ännu inte exakta och urvalet är begränsat, men enligt Strang plågades över 60 procent av fallen på sjukhus av andnöd under livets sista vecka. På boenden handlade det om cirka 30 procent.

Den stora majoriteten av de som smittas av covid-19 överlever, vill Peter Strang betona. Men de nya siffrorna kan ge tröst i en tid där alltfler tvingas ta farväl av anhöriga under speciella former.

– Allmänhetens bild är att det är jättemycket andnöd på boenden, medan det på sjukhuset är stillsamt. Men den data som finns nu talar inte i den riktningen.

Peter Strang är överläkare samt professor i palliativ medicin på Karolinska institutet och Stockholms sjukhem.
Foto: Eva Tedesjö

Covid-19 sägs ofta ha två faser: en första med feber, hosta och trötthet – och en andra, som kan bli allvarligare, där så kallad ARDS (acute respiratory distress syndrome) kan utvecklas.

– Min bedömning är att vi har olika personer på boenden kontra sjukhus, säger Peter Strang.

– Man är väldigt skör på boenden, man klarar inte sjukdomen med febern och tröttheten. Jag tror att om man dör så dör man lite tidigare där, man hinner så att säga inte få de här svåraste symptomen.

När det handlar om timmar eller dagar är det viktigt att det blir en stillsam tid

Av 150 analyserade fall är runt 100 från sjukhus. Där var medelåldern bland covid-19-dödsfallen runt 80 år, på boendena 87.

De som trots allt drabbas av andnöd på äldreboenden kan i denna fas av livet – där läkare har bedömt att patienten är döende oavsett behandling – få lindring av morfin.

– När det handlar om timmar eller dagar är det viktigt att det blir en stillsam tid, säger Peter Strang.

I SVT:s Aktuellt i tisdags sade virologen Lena Einhorn att äldre ”kvävs till döds” på svenska boenden. Hur ser du på det?

– Jag tycker att det är ett väldigt olyckligt uttalande eftersom jag inte tror att hon har tillgång till de här siffrorna.

– Har man inte det är det en rimlig slutsats att det skulle kunna vara så, när man inte får tillgång till syrgas under en lungsjukdom. Men om man har siffrorna blir tolkningen att de här personerna är så sköra att de dör i den här första fasen, innan de får andnöd.

På onsdagen backar Lena Einhorn från uttalandet:

– Jag har fått backning på det och är inte någon expert på palliativ vård. Det stämmer säkert att i de höga åldrarna tippas de smittade över kanten lättare och har därför inte samma plågsamma situation som en yngre människa.

Christian Molnár är verksamhetschef för särskilt boende på Familjeläkarna – vårdgivaren med ansvar för läkarinsatserna på nära hälften av Region Stockholms äldreboenden.

Enligt honom spelar även en sak som trygghet, att inte byta miljö i livets slutskede, stor roll för den som är sjuk:

– Man vet att trygghet ibland kan vara mer effektivt än mediciner för att behandla både smärta och ångest.