Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ny dom ändrar spelreglerna för den svenska asylprocessen

Foto: Anders Wiklund/TT

En ny dom i Migrationsöverdomstolen kan få stor betydelse för den svenska asylprocessen. Migrationsverket får inte längre avvisa människor direkt – trots att de saknar asylskäl. Beslutet gäller personer från länder vars medborgare har rätt att vara 
i Sverige utan visum.

En serbisk familj som sökte asyl 
i Sverige nekades uppehållstillstånd av Migrationsverket i februari i år. Familjen hade då ändå rätt att vara i Sverige eftersom serbiska medborgare får vara här under 
90 dagar utan krav på visum.

Då familjen inte tänkte vara i Sverige under en begränsad tid, utan kom för att söka asyl, ansåg ­Migrationsverket att familjen kunde avvisas direkt eftersom det var uppenbart att de saknade skäl för asyl.

Beslutet fattades med stöd av tidigare praxis.

Nu har Migrationsöverdomstolen slagit fast att det var fel av Migrationsverket.

– Familjen har haft rätt pass och behövde inga andra tillstånd för att vara i Sverige under den perioden, säger kammarrättsrådet Maria Åhrling.

Migrationsverket hade också beslutat att familjen inte skulle få återvända till Sverige på två år.

Men även det beslutet upphävs eftersom det enligt Migrationsöverdomstolen inte fanns skäl till avvisning.

Har Migrationsverket gjort fel om de tidigare avvisat personer på dessa grunder?

– Migrationsöverdomstolen fastslår att det här är rätt praxis, så i den meningen har det varit felaktigt om de gjort så tidigare. Finns det tid att överklaga något sådant ärende kan man självklart göra det. Men gamla fall kommer inte att överprövas på grund av det här. Konsekvensen blir i stället rimligen att Migrationsverket inte fattar den här typen av avvisningsbeslut i framtiden, säger Maria Åhrling.

På Migrationsverket arbetar juristerna fortfarande med att tolka Migrationsöverdomstolens beslut.

– Det första vi gjorde var att se till att vi inte verkställer några avvisningar som vi beslutat om med det här som grund, säger Carl Bexelius, biträdande rättschef på Migrationsverket.

Är det inte logiskt att personer 
inte ska avvisas medan de 
fortfarande har rätt att vara 
i Sverige?

– Det kan man kanske tycka, men tidigare praxis har sagt precis tvärtom, och det har gällt under lång tid. Så det här är nya spelregler.

Hittills i år har Migrationsverket genomfört 445 direkta avvisningar till familjens hemland Serbien. Den nya domen påverkar även asylsökande från andra länder vars medborgare inte behöver visum för att vistas en kortare tid inom Schengenområdet, exempelvis från Makedonien, Albanien och Bosnien och Hercegovina.

Carl Bexelius säger att det är för tidigt att slå fast hur det kommer att påverka asylprocessen för männi­skor från dessa länder. Det kan finnas andra anledningar till att personer inte får stanna i Sverige än att de nekas asyl, till exempel att de inte kan försörja sig under sin vistelse.

Men enligt Carl Bexelius kan domen ändå få konsekvenser för Migrationsverkets övriga verksamhet.

– Vårt uppdrag är att ge skydd till människor som behöver det. Vi ska se till att de får sina ansökningar behandlade så snabbt som möjligt. Men risken är att vi nu kommer att behöva lägga större krut på ärenden där det egentligen är uppenbart att det saknas asylskäl.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.