Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ny dom: Evigt utgivarskap på nätet

DN:s förre chefredaktör Gunilla Herlitz är ansvarig för en artikel som publicerades i tidningen flera år innan hon tillträdde. Beslutet som Högsta domstolen fattade i dag kan få stora följder för svenska mediesajter.

– Högsta domstolens beslut är väldigt beklagligt, och riskerar att få orimliga konsekvenser för alla medieföretag. Vi får se vad det innebär för läsarnas möjligheter att ta del av innehållet i DN:s arkiv. Det vore tråkigt om vi tvingades stänga en viktig informationskälla, säger DN:s nuvarande chefredaktör och ansvarige utgivare Peter Wolodarski.

Bakgrunden till HD:s beslut är en företagare som stämt Dagens Nyheter för förtal för artiklar som publicerades i tidningen 2006 då Jan Wifstrand var chefredaktör och ansvarig utgivare. När stämningen lämnades in förra året var Gunilla Herlitz sedan tre år tillbaka tidningens utgivare.

Företagaren anförde att eftersom artikeln var sökbar via DN.se var Gunilla Herlitz att anse som ansvarig trots att hon inte tog det ursprungliga publiceringsbeslutet. Tingsrätten hänsköt frågan om utgivarskapet till Högsta domstolen som på torsdagsmorgonen meddelade att Gunilla Herlitz är ansvarig för den aktuella artikeln eftersom hon var ansvarig utgivare för databasen DN.se.

”Slutsatsen är att utgivaren av en databas ansvarar enligt 6 kap. 1§ yttrandefrihetsgrundlagen för yttrandefrihetsbrott i databasen när det gäller information som tillhandahålls allmänheten under den tid han var utgivare, och att detta gäller även information som hade lagts in i databasen innan utgivaren utsågs”, skriver Högsta domstolen.

Beslutet innebär att chefredaktörerna på svenska tidningar i fortsättningen anses ansvariga för alla artiklar som är sökbara via tidningarnas nätupplagor. Samma sak gäller för alla sajter som har ansvarig utgivare.

– Jag noterar att ett av justitieråden framhåller att HD:s beslut leder till en "mindre lämplig" ordning, bland annat därför att ensamansvaret urholkas till ett formellt ansvar. Det är uppenbart att det behövs en lagförändring. Regeringen har inte gjort sig jobb på detta område, säger DN:s tidigare chefredaktör Gunilla Herlitz, som nu är tidningens vd.

Frågan om DN gjordes sig skyldig till förtal i publiceringarna om företagaren ska nu avgöras av tingsrätten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.