Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 19:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ny-gasledning-ses-som-hot-mot-gotland/

SVERIGE

Ny gasledning ses som hot mot Gotland

Bild 1 av 6 Apotekskajen i Slite på Gotland kallas numera Putinkajen av ortsbor. Upprustningen häromåret betalades av Nord Stream, som då byggde den första gasledningen från Ryssland till Tyskland.
Foto: Emil Wesolowski
Bild 2 av 6 ”Alla pratar om vad som ska hända och framtiden känns rätt osäker”, säger Renée Wendemar, 48, från Visby som lär sig sätta ihop en automatkarbin. Under hemvärnets grundutbildning håller hon för första gången i ett vapen.
Foto: Emil Wesolowski
Bild 3 av 6 "Som jag ser det så är ju Slites strategiska betydelse överdriven. Det är en pir där man kan få in ett inte särskilt stort fartyg på vardera sidan, med en väldigt trång och krånglig inseglingsränna", säger Hans Håkansson, förbandschef.
Foto: Emil Wesolowski
Bild 4 av 6 Vladimir Putin diskuterar den första ledningen med bland andra Gazproms vd Alexei Miller, ägarkommitténs Gerhard Schröder och Nord Streams vd Matthias Warnig.
Foto: ALEXEY NIKOLSKY
Bild 5 av 6 Nedläggning av rör år 2010 till den första sträckan av Nord Streams gasledning. De 12 meter långa rören fraktas ut från Slite på Gotland.
Foto: SÖREN ANDERSSON
Bild 6 av 6 "Om det finns en massa rysk personal stationerad i Slite i händelse av en kris – jag säger inte att den inträffar men i händelse av att den inträffar – så finns helt plötsligt presumtiva små gröna gubbar redan på plats", säger Generalmajor Karlis Neretnieks, tidigare rektor för Försvarshögskolan och ledamot i Kungliga Krigsvetenskapsakademien
Foto: ULF PALM / TT

• I Bryssel, Washington och Moskva har planerna på en ny rysk gasledning utanför Gotland blivit storpolitik. Projektet ”Nord Stream 2” kritiseras för att hota säkerheten och stabiliteten i Europa.

• Men på Gotland välkomnas projektets många miljoner – enda oron gäller säkerheten vid skolbarnens övergångsställe i Slite.

• Experter varnar för att kajen i Slite kan bli inkörsramp för ett eventuellt ryskt angrepp.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in