Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ny kalldusch för regeringen – Löfven och Fridolin tappar

Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra har gjort två helt olika resor. För ett år sedan hade Stefan Löfven ett rejält förtroendeövertag. I somras var det helt jämnt och nu har Anna Kinberg Batra ett tydligt förtroendeövertag.
Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra har gjort två helt olika resor. För ett år sedan hade Stefan Löfven ett rejält förtroendeövertag. I somras var det helt jämnt och nu har Anna Kinberg Batra ett tydligt förtroendeövertag. Foto: Lotta Härdelin

Här kommer ännu ett bakslag för regeringen. Förtroendet rasar för både Stefan Löfven och Gustav Fridolin, visar DN/Ipsos.

Förtroendet för Löfven är det lägsta en statsminister haft sedan tsunamin för tio år sedan.

Efter en dramatisk höst som dominerats av flyktingkrisen har regeringen stora problem. DN/Ipsos väljarbarometer för december visade att stödet för de två regeringspartierna rasat med fyra procentenheter sedan november.

Tillsammans har Socialdemokraterna och Miljöpartiet just nu endast 30 procent av väljarna bakom sig. När det gäller förtroendet för partiledarna är läget inte mycket ljusare för regeringspartierna.

Förtroendet för statsminister Stefan Löfven minskar med 4 procentenheter till 30 procent. Det är den sämsta siffran som en statsminister haft sedan 2005. Då noterade Göran Persson i två mätningar ett stöd på 28 respektive 29  procent.

 

Tillsammans har Socialdemokraterna och Miljöpartiet endast 30 procent av väljarna bakom sig.

 

Under den perioden plågades den dåvarande S-regeringen av en förtroendekris till stor del orsakad av frågetecknen kring hanteringen av tsunamin på annandag jul 2004.

– Stefan Löfven tangerar de sämsta förtroendesiffrorna för en sittande statsminister som vi har i vår mätserie, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Sedan sommaren 2014 har förtroendet för Stefan Löfven minskat med 16 procentenheter. Precis som Göran Persson 2005 straffades för att väljarna underkände regeringens tsunamihantering förklaras Stefan Löfvens dåliga siffror till stor del av agerandet under flyktingkrisen.

– Regeringen har i våra mätningar fått ett dåligt betyg för hanteringen av flyktingsituationen. Det där tror jag hänger ihop. Väljarna tycker inte att Stefan Löfven och regeringen har klarat de utmaningar som Sverige stått inför i år, säger David Ahlin.

Även Gustav Fridolin tappar i förtroende. Av de tillfrågade uppger endast 26 procent att de har stort eller mycket stort förtroende för språkröret, en minskning med 4  procentenheter. Förändringarna för Stefan Löfven och Gustav Fridolin är statistiskt säkerställda.

12 procent av väljarna har förtroende för Åsa Romson, en minskning inom felmarginalen med två procentenheter. Romson noterar dock en statistiskt säkerställd ökning i andelen som saknar förtroende för henne.

– Det är ett tydligt försämrat förtroende för både Stefan Löfven och språkrören. För alla tre ökar andelen som har litet eller inget förtroende. Alla tre väcker mer antipatier än tidigare, säger David Ahlin.

För tillfället är Stefan Löfven på en delad tredjeplats i förtroendeligan. Både Anna Kinberg Batra och Annie Lööf med 37 respektive 35  procent åtnjuter ett större förtroende.

Förtroendet för Anna Kinberg Batra ligger på ungefär samma nivå som för Fredrik Reinfeldt efter ett år som partiledare.

– Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra har gjort två helt olika resor. För ett år sedan hade Stefan Löfven ett rejält förtroendeövertag. I somras var det helt jämnt och nu har Anna Kinberg Batra ett tydligt förtroendeövertag, säger David Ahlin.

• Klicka här för att förstora bilden

Foto:

Läs mer. Tidigare Ipsos-undersökningar
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.