Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-09 18:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ny-kampanj-riktas-till-aldre-som-struntar-i-myndigheternas-rad/

SVERIGE

Ny kampanj riktas till äldre som struntar i myndigheternas råd

1 min 13 sek. Stadsepidemiolog Anders Tegnell berättar om satsningen på äldrevården: ”Finns signaler att äldre inte förstått situationen”.

Många äldre – som riskerar att drabbas särskilt hårt av coronaviruset – fortsätter att röra sig i folksamlingar på stan och har inte ändrat sitt beteende.

Det gör att Folkhälsomyndigheten drar i gång en informationskampanj som riktar sig specifikt till personer över 70 år.

På torsdagen drog Folkhälsomyndigheten i gång en landsomfattande informationskampanj som riktar sig mot gruppen äldre över 70 och som riskerar att drabbas särskilt hårt om de smittas av coronaviruset.

Orsaken är att myndigheten får ständiga rapporter och gör egna observationer om att äldre är ute och rör sig i folksamlingar.

– Därför har vi alltså satt ihop en litet större kampanj med detaljer som är riktad till just den här gruppen, så att den inte behöver hamna i sjukvården, säger Anders Tegnell som är statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

– Det är särskilt viktigt att vi kan skydda våra äldre och framför allt – att hjälpa dem att skydda sig själva, fortsätter han.

Folkhälsomyndigheten har redan lagt en hel del resurser på att informera äldre om riskerna, enligt Tegnell.

– Men vi får en hel del signaler om att de inte inte alltid följer de rekommendationer som vi går ut med. Alla kanske inte heller har nåtts av den information som har gått ut. Eller så har de inte uppfattat informationen på ett sätt som vi tycker är adekvat.

Det främsta syftet är att få gruppen äldre att avstå från nära kontakter.

– Vi tycker att det är bra om gruppen äldre är ute och rör på sig, och kanske träffar någon enstaka person. Men att gå och handla på Ica och den typen av aktiviteter som vi ser att många ägnar sig åt är något som man ska undvika om man kan.

Var kommer man att se kampanjen?

– Litet överallt hoppas vi, eftersom den går ut i så många kanaler som man kan komma på.

Läs mer: De ska erbjudas barnomsorg om skolorna stängs

Ämnen i artikeln

Äldreomsorg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt