Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Man träffad av splitter vid ny kraftig explosion i Uppsala

Foto: Mohammed Hassan

Polisen efterlyser uppgifter om tisdagskvällens sprängdåd i Uppsala, där en man fick lindriga skador efter att ha träffats av splitter. Det är den andra explosionen på kort tid. 

Det var vid 23.30-tiden på tisdagskvällen utanför en matbutik nära Kvarntorget i centrala Uppsala som en kraftig explosion inträffade. 

Mohamad Hassan, oppositionsråd i Uppsala för Liberalerna, hade precis gått och lagt sig när det smällde. 

– Jag förstod direkt att det var en bomb, det var ett sådant ljud. Först trodde jag att det var en bankomat i fastigheten som hade sprängts, säger Mohamad Hassan till DN. 

Det visades sig vara i en container intill en livsmedelsaffär som explosionen inträffade. 

– Det brann ordentligt och det var bråte lite överallt. De två närmsta bilarna har tagit skada också, säger Mohamad Hassan. 

Blev du rädd när du hörde smällen?

– Nej då, jag är uppvuxen i krig så det var lite deja vu. Jag blev direkt nyfiken på vad som hänt och jag tänkte eftersom huset var nybyggt att det hade hänt något.  

Flera gäster vid ett hotell på Kvarntorget väcktes av smällen.

– Röken från soprummet spreds till våra rum. Det är 20 gäster som har drabbats och som måste byta rum nu, säger en anställd vid hotellet till Aftonbladet.

En man fick lättare skador av splitter och fördes till sjukhus i samband med händelsen som nu utreds som mordförsök alternativt allmänfarlig ödeläggelse.

– Syftet kan ha varit att träffa någon person. Med tanke på den effekt som kan bli när någonting detonerar så utreder vi händelsen som ett eventuellt mordförsök, säger Daniel Winge, FFC-befäl hos polisen till Expressen.

Området spärrades av och nationella bombskyddet kallades till platsen, men kunde lämna sedan det inte fanns ytterligare sprängladdningar på platsen.

Vid 15.00-tiden på onsdagen hade polisen fortfarande inte någon förklaring till händelsen. 

– Vi har under dagen vidtagit inledande utredningsåtgärder, vilket betyder att vi hållit förhör, samlat in information och genomfört teknisk undersökning på platsen. Vi har ännu inga slutsatser från materialet, utan måste analysera det innan vi kan säga något mer, säger Lisa Sannervik. 

Vet ni något mer om ett eventuellt motiv?

– Inte som vi har kännedom om för närvarande, i samlar in information. 

Polisen efterlyser tips och iakttagelser från vittnen. 

– Vi är angelägna om att få in tips och iakttagelser om personer och fordon som befunnit sig på platsen i anslutning till brottstiden, säger Lisa sannervik. 

Ännu vid 06.00-tiden på morgonen var polisen knapphändig med uppgifter och ingen var misstänkt eller gripen för dådet. Vittnen hade hörts, men det finns inget känt hot mot livsmedelsbutikens ägare. 

Det här var andra explosionen i Uppsala på kort tid. Under måndagskvällen larmade flera personer om en kraftig explosion i området Gottsunda i Uppsala. Enligt polisen var det  en form av banger som exploderat vid socialkontoret i Gottsunda och helt förstört en dörr och ett flertal fönsterrutor. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.