Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ny-kritik-mot-gymnasielagen-moderaterna-vill-tillsatta-haverikommission/

Sverige

Ny kritik mot gymnasielagen – Moderaterna vill tillsätta haverikommission

Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna, är en av de riksdagsledamöter som just nu för samtal över partigränserna i den så kallade migrationskommittén.
Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna, är en av de riksdagsledamöter som just nu för samtal över partigränserna i den så kallade migrationskommittén. Foto: Jessica Gow/TT

Moderaterna vill tillsätta en statlig haverikommission för att utreda gymnasielagen.

”Vi vill säkerställa att den här typen av lagstiftning aldrig kommer på plats igen”, säger Maria Malmer Stenergard, partiets migrationspolitiska talesperson. 

Den så kallade gymnasielagen ger vissa ensamkommande unga rätt till tillfälligt uppehållstillstånd under tiden de studerar på gymnasienivå. Därefter krävs en anställning för fortsatt uppehållstillstånd.  

Lagen trädde i kraft den 1 juli 2018, efter att Socialdemokraterna och Miljöpartiet fått stöd för förslaget från Centerpartiet och Vänsterpartiet. Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna var kritiska till lagen. 

I dag rapporterar DN om att de unga vuxna som fått uppehållstillstånd enligt lagen tvingas flytta från Migrationsverkets boenden, efter en ny bedömning av myndigheten. Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna, menar att situationen är ett exempel på att det inte är tydligt vad som gäller för de unga vuxna som fått uppehållstillstånd enligt lagen. 

– När jag ställer frågor till Morgan Johansson säger han att propositionen är klar och tydlig. Det tycks inte vara någon annan än han som ser det så, säger hon. 

Moderaterna kräver nu att en statlig haverikommission ser över gymnasielagen. En haverikommission tillsätts för att utreda olika typer av olyckor eller tillbud och har till syfte att utreda vad som skett, hur det kunde ske och hur man kan säkerställa att det inte händer igen. 

– Vi måste lära av det här misstaget, säger Maria Malmer Stenergard. 

I nuläget är det oklart om något av de andra partierna kommer att ställa sig bakom Moderaternas förslag. Justitieminister Morgan Johansson (S) avböjer att kommentera, med hänvisning till att kritiken inte är ny och att partiets uppfattning i frågan skiljer sig från regeringens. Morgan Johansson har tidigare meddelat att regeringen inte har några planer på att revidera gymnasielagen.

– Syftet med lagen är tydligt. Om man sköter sina studier och kan försörja sig varaktigt genom arbete så kan man beviljas ett permanent uppehållstillstånd. Uppfyller man inte de krav som gäller för att få stanna så ska man återvända, sade justitieministern till DN på torsdagen. 

Läs mer: SKR kritiska till gymnasielagen: ”Migrationsverket kör sitt eget race” 

Partierna för just nu samtal om hur Sveriges framtida migrationspolitik ska se ut. I november föreslog Vänsterpartiet en amnesti för de ensamkommande unga som omfattas av gymnasielagen. 

Maria Malmer Stenergard säger att gruppen unga har hamnat i kläm när Sveriges lagstiftning ändrats och att regeringen bär ansvaret. Moderaterna är emot en amnesti. 

– Det vore förödande för svensk migrationslagstiftning om vi sänder signaler om att ett fönster öppnas, bara du klamrar dig fast tillräckligt länge. 

Förtydligande, 2020-02-10: Liberalernas partilinje var att rösta emot gymnasielagen. Flera ledamöter valde dock att rösta för.