Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 12:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ny-metod-upptacker-falska-id-handlingar/

SVERIGE

Ny metod upptäcker falska id-handlingar

288 personer som överlämnats till polisen för utvisning har kunnat identifieras efter ett nytt avtal mellan Sverige och Marocko.

Identifieringen visar att 82 procent av personerna har uppgett en felaktig identitet.

- Avtalet har underlättat mycket i gränspolisens arbete, säger gränspolischef Patrik Engström.

Sedan februari i år har polisen kunnat skicka fingeravtryck på personer med utvisningsbeslut till marockanska myndigheter för identifiering. Det handlar om ärenden där det finns en misstanke om att personen uppgett en falsk identitet.

DN har tagit del av ett PM som gränspolisen skickat till justitiedepartementet. Där framgår det att av de omkring 400 polisärendena som hittills skickats har 288 personer kunnat identifieras. 82 procent av de som kunnat identifieras har visat sig uppgett falsk identitet och över 90 procent av de som uppgett att de varit under 18 har visat sig vara myndiga.

- Den här metoden är en avsevärd förbättring i jämförelse med hur det har varit tidigare, när vi har fått lämna in en person i taget till den marockanska ambassaden för att de ska ta fingeravtryck på dem, säger gränspolischef Patrik Engström.

De senaste två åren har drygt 1600 marockanska medborgare sökt asyl i Sverige, enligt Migrationsverkets statistik. Det är alltså långt ifrån alla ärenden som överlämnas till polis för att man misstänker att personen i fråga har uppgett en felaktig identitet.

67 av de identifierade 288 personerna har hittills utvisats till Marocko. Drygt hälften av de som kunnat identifieras, 168 personer, har dock avvikit och polisen vet inte var de är.

- De flesta är redan avvikna när vi får ärendena. Vi skulle vilja se att ärendena lämnas över till oss snabbare eller att Migrationsverket fattar beslut om förvar. Man kan också jobba mer med inre utlänningskontroller, vilket är en resursfråga, säger Patrik Engström.

Han säger att missbruk av identiteter innebär flera problem, bland annat att Migrationsverket och Polisen får svårare att utvisa personer eftersom mottagarlandet inte kan identifiera personen.

- Mer allvarliga problem är att användningen av falska identiteter gör att oskyldiga personer, vars identiteter missbrukas, riskerar att drabbas av misstankar för brottslighet begångna av dem som missbrukar identiteten, säger Patrik Engström.

Personerna vars fingeravtryck nu kan skickas till Marocko för identifiering är inte samma grupp som det rapporterats mycket om den senaste tiden, de så kallade marockanska gatubarnen, säger Patrik Engström.

- De flesta av dem bedöms vara yngre än 18 och deras beslut om utvisning överlämnas mycket sällan till Polisen för verkställighet, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt