Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ny polismetod ska ge tryggare vardagsliv

Invånarna i Sverige ska veta vad de kan kräva av sin lokala polis. Just nu håller polisen på att utarbeta löften till medborgarna på orter runt om i landet. I Södertälje är löftet att göra något åt buskörning med mopeder och ständiga fyrverkerier i bostadsområdena.

När Sverige vid årsskiftet får en enda centraliserad polismyndighet är tanken att polisen samtidigt ska bli mer lokal. Därför arbetar polisen på en mängd orter runt om i landet med att komma fram till vad som är de viktigaste problemen för invånarna på just den orten. Arbetet sker i nära samarbete med kommuner, lokala föreningar och församlingar.

I 13 kommuner runt om i Sverige, från Arvidsjaur i norr till Lund i söder, prövas modellen. Tanken är att idén med så kallade medborgar­löften sedan ska genomföras över hela landet.

Arbetet påbörjades tidigare i år. Dan Eliasson, som för drygt en vecka sedan utsågs till ny rikspolischef från den 1 januari, är entusiastisk. Häromdagen träffade han de poliser som arbetar med försöket.

– Det här är ett nytt sätt att arbeta som flyttar ned besluten på lokal nivå. Jag tror starkt på idén att stämma av med medborgarna vad som är de viktigaste uppgifterna för att skapa trygghet, säger han.

Än så länge är det bara polisen i Södertälje som kan berätta vad medborgarlöftet kommer att handla om.

För utomstående är Södertälje mest känt för uppmärksammade mord och uppgörelser inom den organiserade brottsligheten. Men de vanligaste klagomålen från boende handlar om mer vardagliga problem; buskörning med mopeder och motorcyklar och ”missbruk av raketer och smällare”, som Erik Åkerlund uttrycker saken.

Han är chef för ordningsenheten i Södertälje och ansvarig för försöket med medborgarlöften. Han tror starkt på idén.

Under den stora mordrättegången i Södertälje har många poliser berättat om problemen med att få invånarna att ställa upp och våga vittna. Erik Åkerlund menar att det finns ett starkt samband mellan att lösa de vardagliga problemen och att få hjälp att ingripa mot den grova brottsligheten.

Han berättar om en kvinna som klagade över den störande mopedkörningen i området där hon bodde. När hon märkte att polisen denna gång verkligen kom till platsen och försökte göra något åt saken hörde hon av sig igen, och berättade om ett grovt narkotikabrott.

– Jag hade aldrig fått tips om narkotikan om det inte hade varit för mopeden, säger Erik Åkerlund.

Han lägger mycket tid på att ha goda kontakter med den stora mängd föreningar och samfund som finns i kommunen. Just denna dag besöker han Somaliska föreningen som håller till i en källarlokal ­ i ett av de många bostadsområdena. Medlemmarna är muslimer och har just haft den traditionella fredagsbönen.

För några månader sedan angreps föreningslokalerna och alla rutor krossades. Några gärningsmän kunde inte gripas, men medlemmarna tror att angreppet var riktat mot muslimer, eftersom palestiniernas lokal i Södertälje angreps samma natt.

DN frågar ordföranden Ahmed Diriye om han är nöjd med polisens arbete i Södertälje. Han skrattar lätt.

– Vi är nöjda med Erik, svarar han.

Erik Åkerlund håller ett litet före­drag om arbetet med medborgarlöften och hoppas att några av medlemmarna kommer på nästa träff, dit polisen har kallat alla församlingar i kommunen.

– Ni är viktiga för oss, säger han.

Han uppmanar församlingsmedlemmarna att anmäla när de utsätts för brott och frågar särskilt om de trakasseras för sin religion. Ahmed drar lite på svaret.

– Vi är så oförberedda när det händer. Men vi ska bli mer engagerade, lovar han.

Än så länge återstår en hel del arbete, men buskörningarna och fyrverkerierna kommer att bli prioriterade uppgifter för polisen ­ i Södertälje. I grannkommunen Nykvarn, som till större delen består av villaområden, ser uppgifterna annorlunda ut. Där handlar det främst om att öka tryggheten runt centrumområdet, till exempel genom att förbättra belysningen.

Erik Åkerlund tror benhårt på idén med medborgarlöften. En del, till exempel Polisförbundets ordförande Lena Nitz, är mer avvaktande. Hon jämför med satsningen på närpolisreformen på 90-talet. En satsning som till stora delar rann ut i sanden.

– Det är klokt att skapa utökade relationer mellan polis och medborgare. Men vi ser risker med att avge löften, om de ges på fel grunder. Det kan bidra till att försämra allmänhetens förtroende om löftena inte kan infrias, säger Lena Nitz.

Tillträdande rikspolischef Dan Eliasson vill inte säga för mycket innan han verkligen har tillträtt och det nuvarande försöket har utvärderats. Men någon sorts fortsättning kommer det att bli.

– Det här är en metod som fler statliga myndigheter kan ta efter, anser han.

Polisen blir en enda myndighet

Den 1 januari 2015 blir svensk polis för första gången en enda myndighet. De nuvarande läns­polismyndigheterna slås samman. Ny rikspolischef blir Dan Eliasson.

Sverige delas upp i sju polisregioner, som i sin tur delas i 25 polis­områden. Dessa motsvarar de nuvarande länspolismyndigheterna.

Det vardagliga polisarbetet utförs i cirka 100 lokal­polisområden. Det är dessa som ska arbeta närmast medborgarna och tillsammans med dem bestämma vad som är de viktigaste problemen att ta itu med. DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.