Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 18:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ny-rapport-alkoholkonsumtionen-fortsatter-minska/

Sverige

Ny rapport: Alkoholkonsumtionen fortsätter minska

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Under 2018 minskade den totala alkoholkonsumtionen med två procent jämfört med 2017. Det framgår av en ny rapport som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, presenterade på torsdagen. Under de senaste tio åren har alkoholkonsumtionen sjunkit med sju procent.  

Enligt rapporten ”Alkoholkonsumtionen i Sverige 2018” förklaras den lägre alkoholkonsumtionen framför allt av en kraftigt minskad resandeinförsel, något som den svagare svenska kronan i förhållande till euron med all säkerhet bidragit till. 

Vi ser ingen minskning i resandet eller antalet personer som tar med sig alkohol hem. Däremot handlar de mindre, vilket sannolikt beror på den svenska kronans svaga ställning, säger Björn Trolldal, utredare på CAN, till DN. 

Systembolagets försäljning och försäljningen på restauranger ökade däremot under året.

Det finns även andra förklaringar. I CAN:s ungdomsundersökningar syns en kraftig minskning av alkoholkonsumtion.

– Bland elever i årskurs nio har vi sett en minskning med två tredjedelar på en tioårsperiod, och bland gymnasieelever som går år två är minskningen ungefär hälften. Den vanan tar ungdomarna sedan med sig när de blir äldre.

Minskad alkoholkonsumtion bland ungdomar är enligt Björn Trolldal ett internationellt fenomen och det spekuleras mycket kring hur det kommer sig.

– Några skäl som kommit upp är ungas internetvanor. Dels att grabbar spelar mycket datorspel, som inte fungerar så bra när man är berusad. Men också kontrollen som mobiltelefonen ger – man vill inte dricka för mycket och riskera att fotograferas i prekära situationer. 

Vid andra undersökningar har det visat sig att det inte heller finns någon ökning hos ungdomar gällande andra droger.

– En förklaring kan ju vara hälsotrenden. Folk är mer intresserade av sin hälsa och att man kanske ska träna dagen efter man varit på fest. 

Några följder av den minskade alkoholkonsumtionen är att den alkoholrelaterade dödligheten, liksom misshandel utomhus, som är en alkoholrelaterad brottslighet också minskat. 

– Vi ser att svensken dricker vid ungefär lika många tillfällen som tidigare, men att man dricker mindre. Alltså minskar berusningsdrickandet, vilket avspeglas tydligt när det kommer till krogrelaterade misshandelsfall. 

Spritdrycker uppgår numera till 19 procent av svenskarnas alkoholkonsumtion. Öl och vin står för 37 procent respektive 42 procent. 

– Sett ur ett längre perspektiv har spritdrycker fortsatt att minska kraftigt. Tidigare drack människor i princip bara sprit men i slutet av 1800-talet fick den konkurrens av pilsnern. 

På 1950-talet började vinkonsumtionen att öka och från 1970-talet och framåt har spriten successivt minskat, en trend som hittills hållit i sig.