Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ny rättegång om mordet på Lisa Holm

Sju månader efter mordet på Lisa Holm ska det på nytt gås igenom i domstol. Den morddömde 35-åringen nekar till brottet och vill bli frikänd av Göta hovrätt. Flickans anhöriga hoppas tvärtom att han ska erkänna.

Lisa Holm var bara 17 år när hon försvann på Kinnekulle i Västergötland. Hon skulle åka moped hem från sitt sommarjobb på ett kafé, men kom aldrig fram. I stället hittades flickans kropp fem dagar senare, väl gömd i en arbetsbod några kilometer från kaféet.

Då hade tusentals frivilliga deltagit i Missing Peoples sökande under polisens ledning, och det var i samband med den insatsen som kroppen hittades.

35-årige Nerijus Bilevicius, som arbetade i trakten, greps och åtalades för att ha mördat Lisa Holm. Han dömdes av Skaraborgs tingsrätt till livstids fängelse, men överklagade.

På måndagen inleder Göta hovrätt sin rättegång, som av praktiska skäl hålls i tingsrättens lokaler i Skövde. För Lisa Holms anhöriga innebär detta en ny prövning, som de dock varit beredda på.

– De var införstådda med att en fällande dom skulle överklagas, men är ganska förvissade om att domslutet inte kommer att ändras, säger familjens målsägandebiträde Tore Brandtler.

Hovrätten ska till stor del lyssna på inspelningar av de förhör som hölls i tingsrätten. Då tänker flickans familj inte vara med i rättssalen. Men de kommer till måndagens inledning.

– De har ett litet hopp om att den dömde ska erkänna. Då kanske de får en förklaring till varför detta hände, säger Tore Brandtler.

35-åringens advokat, Inger Rönnbäck, har kallat flera nya så kallade expertvittnen till hovrätten. Ett av dem ska uttala sig om de dna-spår från Bilevicius som starkt bidrog till att han fälldes i tingsrätten.

Ett annat är Pål Johansson, pensionerad polis som bland annat arbetat i Palmegruppen. Han ska på måndagen ge sin syn på hur polisen förhört Bilevicius.

Detta har hänt

7 juni: 17-åriga Lisa Holm försvinner efter sitt arbetspass på kaféet i Blomberg på Kinnekulle.

8 juni: Hennes handske hittas i ladan tvärsöver vägen. En stor sökinsats inleds.

12 juni: Flickans kropp hittas på en gård några kilometer från kaféet. 35-årige Nerijus Bilevicius hämtas till förhör, liksom hans hustru och hans bror. De två senare frias efter en tid från alla misstankar.

7 juli: Lisa Holm begravs i Säters kyrka utanför Skövde.

23 oktober: Bilevicius åtalas för mord. Åklagaren hävdar att flickan blev hängd i ladan intill kaféet, och att motivet för brottet var sexuellt.

28 oktober: Rättegång inleds i Skaraborgs tingsrätt.

17 november: Bilevicius döms till livstids fängelse för mord. Han ska också betala 150 000 kronor i skadestånd till Lisa Holms familj.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.