Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ny resistent bakterie i Sverige

En bakterie, resistent mot den sista gruppen antibiotika, har hittats hos två personer i Sverige. ”På sikt kan man oroa sig över hur sjukvården kan fungera i framtiden”, säger Thomas Åkerlund på Folkhälsomyndigheten.

Det var förra i veckan som Folkhälsomyndigheten upptäckte den nya bakterien, som är resistent mot den antibiotikagrupp som varit den sista som bakterier inte utvecklat resistens mot. Den hittades hos två personer som varit på resa i Asien, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Det speciella är att den här resistensen lätt sprids mellan olika bakteriearter. Detta då resistensgenen sitter på en plasmid, det vill säga en ringformad dna-molekyl som lätt överförs från en bakterie till en annan och mellan olika bakteriearter.

I slutet av förra året upptäcktes den här sortens resistenta bakterier i Kina och sedan dess har ett 20-tal länder rapporterat om fall.

– Det är ingen omedelbar risk eller fara för patienter eller människor i Sverige, att just den här ensamt kommer som en resistent gen. Oron ligger i att den kombineras med andra bakterier och blir totalresistent, och att den sen sprids över världen, säger Thomas Åkerlund, som är chef över enheten för bakterieövervakning, till TT.

Otto Cars, professor i infektionssjukdomar och grundare av React, ett internationellt nätverk mot antibiotikaresistens, säger att det inte är oväntat att den här typen av bakterier dykt upp i Sverige, eftersom spridningen av genen är större än man först trodde.

– Det är oroande, för vi kan inte riktigt se hur fort det kommer att gå. Det är alldeles uppenbart att det är en generell trend att vi i vår normala bakterieflora byter ut normala bakterier mot mer multiresistenta. Det drivs ju mycket av vårt resande, men också av den enormt stora användningen av colistin (en sorts antibiotika) i många länder när det gäller djuruppfödningen.

Oroande är också att vi är i ett läge då det inom den närmaste framtiden inte finns några nya antibiotikaalternativ, säger Otto Cars.

– Vi kan inte se några nya antibiotika mot den här typen av bakterier vid horisonten. Vi har hamnat i en tidsfälla.

Folkhälsomyndigheten kommer nu att fortsätta övervaka utvecklingen, för att se om det kan bli aktuellt med ytterligare åtgärder.

Kan man själv göra någonting?

– I det här fallet är det nog svårt att själv göra något för den här resistensen. Det här är ett antibiotikum som väldigt sällan används, det är de mest utsatta patienterna som får det här. Det handlar om att man, när man är ute och reser till exempel, måste hålla den vanliga hygienen, för alla möjliga typer av infektioner. Det är grundrekommendationen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.