Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 04:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ny-statistik-indikerar-kraftig-okning-av-sjukfranvaro/

Sverige

Ny statistik indikerar kraftig ökning av sjukfrånvaro

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Jessica Gow/TT

Nya siffror över sjukfrånvaro på svenska arbetsplatser indikerar att svenskar har tagit intryck av Folkhälsomyndighetens råd att stanna hemma vid sjukdomssymptom.

Enligt ett av de största systemen för sjukrapportering i Sverige var nästan var tionde person på onsdagen frånvarande på grund av sjukdom eller vab.

Folkhälsomyndigheten har pekat ut den enskild viktigaste åtgärden för att minska spridningen av det nya coronaviruset: stanna hemma om du är sjuk, även vid lindriga symptom.

Så har svenskarna tagit intryck av rekommendationen? Ny statistik indikerar att sjukfrånvaron på svenska arbetsplatser har ökat kraftigt de senaste dagarna.

Den officiella statistiken släpar efter, men data från ett av de största systemen för inrapportering av sjukfrånvaro kan ge en god bild av läget.

Previa hanterar sjuk- vab- och friskanmälan för 156.000 arbetstagare på 410 företag och offentliga organisationer över hela Sverige. På onsdagen, i går, var knappt var tionde person – 9,1 procent – frånvarande på grund av sjukanmälan eller vab (vård av barn). I början av månaden låg andelen på i genomsnitt 3,5 procent.

Statistiken inkluderar inte långtidssjukskrivningar.

Previas siffror visar hur situationen såg ut för de 156.000 personer som ingår i bolagets system. Situationen i Sverige som helhet kan skilja sig, men statistiken ger en god indikation över hur läget ser ut.

De vanligaste besvären som rapporterats i dag är förkylningsbesvär:

■ 53 procent av de som anmält rapporterade förkylningssymptom.

■ 16 procent av de som anmält frånvaro vårdade sjukt barn.

■ 6 procent av de som anmält rapporterade influensabesvär.

■ 2 procent av de som anmält rapporterade huvudvärk eller yrsel.

■ 1 procent av de som anmält rapporterade lung- och luftvägsbesvär.

■ 22 procent av de som anmält rapporterade övriga symptom.