Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ny strategi ska hjälpa misshandlade kvinnor

”När man börjar prata med kvinnan om vad som har hänt inser hon ofta vad hon har negligerat under lång tid. Alla slag, alla knuffar och alla gånger hon har blivit spottad på”, säger Cristina Bornea, som arbetar på Västerorts kvinnojour i Stockholm.
”När man börjar prata med kvinnan om vad som har hänt inser hon ofta vad hon har negligerat under lång tid. Alla slag, alla knuffar och alla gånger hon har blivit spottad på”, säger Cristina Bornea, som arbetar på Västerorts kvinnojour i Stockholm. Foto: Anette Nantell

Tusentals sjukfall varje år beror på våld i nära relationer. Försäkringskassan vill nu hitta dessa kvinnor och planerar därför att börja fråga sjukskrivna om de har misshandlats av sina män.

Det är i första hand vid personliga möten med sjukskrivna kvinnor som Försäkringskassans handläggare ska ta upp frågor om våld i nära relationer.

– I dag ställer vi frågor för att få en bild av sjukdomen. Vi utreder nu hur det ska kompletteras med nya frågor om våld. Vi behöver exempelvis ta fram material om hur och när frågorna ska ställas så att kvinnorna har förtroende för oss och känner att det är relevant att få dessa frågor, säger Ylva Bernrup, verksamhetsområdeschef för kundfrågor på Försäkringskassan.

De nya rutinerna för handläggarna kan börja införas i slutet av året.

Försäkringskassan går nu igenom vid vilka diagnoser som frågorna ska ställas.

– Det blir inte aktuellt vid cancerdiagnoser och liknande sjukdomstillstånd, men däremot om kvinnan har många korta sjukskrivningar, långa sjukskrivningar av psyko­somatisk karaktär eller om hon har diffusa problem som är svåra att ­diagnostisera. Jag tror att det blir ganska många kvinnor som kommer att få dessa frågor om våld i nära relationer, säger Ylva Bernrup.

Tidigare i år gjorde Socialstyrelsen en uppskattning av hur många fall av sjukskrivning, sjukersättning och liknande, som är relaterat till misshandel, grov kvinnofridskränkning eller olaga hot. Enligt myndigheten kan det vara omkring 11.000 kvinnor varje år.

– Det är viktigt, både för kvinnan och eventuella barn i familjen, att fånga upp de här personerna. Vi behöver dock reda ut vad våra handläggare ska göra med signalerna de kommer att få. Vilka juridiska möjligheter har vi att agera och vad är rimligt att vi gör? Sedan är det inte bara kvinnor som utsätts för våld av män. Det kan lika väl vara män som blir slagna eller kvinnor som utsätts för våld av andra kvinnor, men dessa grupper ska vi arbeta med längre fram, säger Ylva Bernrup.

Cristina Bornea, verksamhetsledare på Västerorts kvinnojour i Stockholm, välkomnar Försäkringskassans initiativ:

– Det är alltid bra att någon ställer frågor, det kan bli startskottet till att en utsatt person söker hjälp. Det är så otroligt skambelagt att vara i den här situationen och kvinnorna blir ofta väldigt duktiga på att dölja det som händer, säger hon och fort­sätter:

– När allt ser bra ut utifrån sett är det bra att ha rutinen att ställa frågan, annars är det lätt att låta bli att fråga.

Även om Cristina Bornea är positiv ser hon eventuella problem med Försäkringskassans nya frågor om våld.

Det finns en risk att de startar starka processer inom kvinnan. Det kan bli ett stort flöde som kommer när hon inser vad hon har varit utsatt för.

– Har Försäkringskassan tid och resurser att höra de långa berättelser som kan komma? De måste ju också ta ansvar för vad de sätter i gång och se till att kvinnan får rätt stöd och hjälp.

Det bästa vore om vården blev bättre på att fråga kvinnor om våld i nära relationer, tycker Cristina Bornea.

– Vi är ju slutstationen för de här kvinnorna, innan de kommer till oss har det gått lång tid. Den första stationen är ofta läkaren som de söker hjälp hos för sina stressproblem, sömnsvårigheter eller andra psykiska problem.

Fakta.Statistik från BRÅ

Cirka 27 100 fall av misshandel mot kvinnor över 18 år anmäldes 2013, 17 000 av dessa hade skett inomhus av någon bekant.

Drygt var fjärde kvinna som uppger att hon råkat ut för våld har blivit misshandlad av en närstående.

Drygt 85 procent av dem som misstänks för misshandel mot kvinnor är män.

Undersökningar visar att en av de mest utsatta grupperna för våld av närstående är ensamstående mammor.

Källa: BRÅ (Brottsförebyggande rådet)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.