Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ny studie ska slå hål på p-piller myt

Foto: Alloverpress

En ny svensk studie ska visa att p-piller inte ger humörsvängningar och mindre sexlust, skriver SVT. Rädslan för biverkningar får många kvinnor att välja bort preventivmedlet och satsa på ”säkra perioder" i stället.

Sedan några år tillbaka har användningen av p-piller minskat till ungefär var femte kvinna i fruktsam ålder i Sverige. Enligt flera studier är den vanligaste orsaken till att kvinnor slutar äta p-piller upplevda eller rädsla för biverkningar som viktökning, påverkan på humöret och nedsatt sexlust. En annan orsak kan vara rädslan för blodpropp, det är känt att vissa typer av p-piller ökar risken att drabbas.

Nu vill forskare tona ner riskerna med p-piller i en ny nationell studie, skriver SVT.

– Det är ett problem att unga kvinnor slutar med p-piller på grund av rädsla för biverkningar. Vi har höga aborttal i Sverige och det vill vi motverka, säger Marie Bixo, professor i obstetrik och gynekologi vid Norrlands universitetssjukhus som leder studien till SVT.

Totalt ska 300 kvinnor delta från Uppsala, Stockholm, Örebro, Linköping och Umeå i studien som pågår i 2 år. Varje kvinna medverkar i tre månader där vissa av dem får sockerpiller och vissa p–piller. Under försökstiden ska de skatta sina humörsvängningar och hur deras sexualliv fungerar.

Enligt Marie Bixo är det vanligt att kvinnor skyller på p-piller när man mår dåligt och att man säger sig inte tåla hormoner, vilket oftast är helt felaktigt. Dessutom väljer vissa kvinnor att i stället använda ”säkra perioder” som preventivmetod, skriver SVT.

Läkemedelsverket ändrade nyligen sina rekommendationer för preventivmedel. Där tonar man också ner riskerna med p-piller. Enligt Läkemedelsverket är risken att få blodpropp av p-piller liten. Bland annat har man vägt in en vetenskaplig granskning av p-piller som europeiska läkemedelsmyndigheten gjorde förra året efter flera larm om blodproppar och dödsfall. Där slår man fast att nyttan av så kallade kombinerade p-piller fortfarande överväger riskerna. Lägst risk har äldre lågdos­piller.

Varje år får mellan fem och tolv av 10.000 kvinnor som använder kombinerade p-piller blodpropp. Det kan jämföras med två fall per 10.000 kvinnor som inte tar p-piller. För lågdos-piller drabbas mellan fem och sju av 10.000 kvinnor som tar dem under ett år av blodpropp.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.