Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ny vädjan om avvisningsstopp till Afghanistan får nobben

Afghanistans båda flyktingministrar vädjar nu till alla europeiska ambassader att stoppa utvisningarna av afghanska flyktingar.

Migrationsminister Morgan Johansson säger till DN att deras vädjan inte ändrar något.

Förra veckan krävde Liberalernas Jan Björklund att utvisningarna till Afghanistan skulle stoppas tills Migrationsverket gjort en ny säkerhetsbedömning.

Orsaken var att säkerhetsläget i landet hade försämrats kraftigt under våren och sommaren. DN rapporterade då att Tyskland stoppat utvisningarna till Afghanistan av den anledningen.

Jan Björklunds krav avvisades dock av Morgan Johansson som argumenterade för att det är en fråga för Migrationsverket och domstol att avgöra i varje enskilt fall. Annars skulle det vara fråga om ”ministerstyre”, menade han.

– De (Migrationsverket) har inte kommit med några propåer till oss i frågan och vi kan, som sagt, inte heller ge instruktioner till en myndighet som äger frågan, sade Morgan Johansson till DN.

På onsdagen gick två afghanska flyktingministrar ut i Svenska Dagbladet och vädjade till alla europeiska ambassader om att deras land saknar kapacitet att ta emot flyktingarna på ett humant sätt.

– Skicka inte fler människor till Afghanistan nu, säger Alema Alema, Afghanistans vice flyktingminister till Svenska Dagbladet.

När DN ber Morgan Johansson att ta ställning till deras vädjan svarar han skriftligt att det avtal som man har med den afghanska regeringen är i kraft och har stöd av både den svenska och den afghanska regeringen.

– Uttalanden av enskilda företrädare för den afghanska regeringen ändrar inte detta faktum. Vad gäller frågan huruvida beslut om avvisning eller utvisning till Afghanistan ska verkställas eller inte, är det en fråga för ansvariga myndigheter; Migrationsverket och Polisen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.