Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-07 07:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nya-atgarder-for-att-hjalpa-valdsutsatta-under-pandemin/

SVERIGE

Nya åtgärder för att hjälpa våldsutsatta under pandemin

17 min. Åsa Lindhagen höll pressträff om regeringens åtgärder för att möta den ökade utsatthet som uppstått på grund av spridningen av det nya coronaviruset.

Jämställdhetsministern Åsa Lindhagen (MP) presenterade på torsdagsmorgonen två nya satsningar för att hjälpa barn, kvinnor och hbtq-personer som utsätts för hot och våld i nära relationer, ett problem som blivit större och riskerar att förvärras genom isoleringen i hemmen på grund av coronapandemin.

Åsa Lindhagen gav varsitt uppdrag åt Socialstyrelsen och Jämställdhetsmyndigheten, som var på plats med sina respektive generaldirektörer, Olivia Wigzell och Lena Ag.

● Jämställdhetsmyndigheten ska skyndsamt ta fram ett arbetssätt för att sprida information om våldsutsatta och hur man ska arbeta för att ta kontakt med de drabbade. Myndigheten ska sprida arbetssättet till kommunerna.

● Socialstyrelsen ska fördela de 100 miljoner till civilsamhället som redan budgeterats. Regeringen fattar formellt beslutet på sammanträde på torsdagen. Pengarna ska gå till föreningar som arbetar med att hjälpa våldsutsatta kvinnor, barn och hbtq-personer.

– Kriser drabbar på olika sätt. De som har minst resurser utsätts för hårdast påfrestningar. Coronakrisen kan förvärra för barn och unga och kvinnor som lever i en svår relation, förklarade Åsa Lindhagen på presskonferensen.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) vid pressträffen. I bakgrunden Lena Ag, generaldirektör på Jämställdhetsmyndigheten.
Foto: Jessica Gow/TT

Enligt Lindhagen får hon larmrapporter om att barn far illa. Det handlar bland annat om barn som lever familjer där det förekommer våld, och även i familjer med psykisk ohälsa.

Lena Ag, chef för Jämställdhetsmyndigheten, berättar att det finns uppgifter om att de våldsutsatta har fått det värre.

– Våld i nära relationer ökar när folk lever isolerade på grund av pandemin. Det vore naivt att tro att Sverige är ett undantag i den här frågan.

Enligt Ag har trycket ökat på kvinno- och tjejjourer. Stödsamtalen har ökat med mellan 30-40 procent och 70 fler fall har anmälts i Region Syd om våld i nära relationer.

Det extra bidraget på 100 miljoner till organisationer i civilsamhället ska gå att söka inom kort. Det kommer att betalas ut tidigast i juni. Enligt socialstyrelsens Olivia Wigzell kommer det troligen att utformas som ett organisationsbidrag, vilket ger större frihet i att använda medlen.

– Vi kommer att vara noga med att statsbidraget når målgrupperna, säger hon.

I situationen med pandemi när ideella organisationer en oumbärlig resurs, menar Olivia Wigzell.

– Arbete där människor möts i civilsamhället bidrar till en sammanhållning som Sverige behöver.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt