Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Nya demonstrationer mot rasism

På söndag planeras en ny demonstration mot rasism i Kärrtorp. Redan på torsdag hålls en demonstration i Malmö. Fortfarande sitter 26 personer anhållna efter attacken mot förra söndagens demonstration. Först i morgon fattar åklagare beslut om häktning.

Organisationen Linje 17 mot rasism & Boendeinitiativet anordnar en ny demonstration i Kärrtorp söndag, den 22 december.

”För att nazism och rasism inte har någon plats i vårat samhälle, för att gatorna och torgen tillhör oss alla och för att vi aldrig kommer att låta oss skrämmas till tystnad!”, skriver organisationen på sin hemsida.

Polisen har varit självkritiska mot sin insats vid förra söndagens demonstration, som attackerades av Svenska Motståndsrörelsen. Polisen hade information om att det fanns en grupp med ”gatustridsvapen” som hotade den tillståndsgivna demonstrationen. Problemet var bara att dessa uppgifter aldrig nådde de poliser som planerade bevakningen.

Blir det bättre bevakning och skydd på söndag?

– Demonstrationen i Kärrtorp har ännu inte sökt tillstånd. Vi kommer att fatta beslut om bevakning på fredag, säger Kjell Lindgren, presstalesman vid polisens länskommunikationscentral.

Redan på torsdag, 19 december, hålls en demonstration på Möllevångstorget i Malmö. Demonstrationen organiseras med ”anledning av den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsens våldsamma attack mot en fredlig antirasistisk samling i Kärrtorp i Stockholm i söndags.”

Fortfarande sitter 26 personer anhållna för attacken. En person misstänks för grov misshandel, de övriga för våldsamt upplopp.

Till DN har polisen sagt att de gripna, och sedan anhållna, ”tillhör högersidan”.

På sin egen hemsida skriver Svenska Motståndsrörelsen de flesta som deltog i protesten fortfarande är anhållna.

– Under onsdagen kommer jag att fatta beslut om häktning, säger åklagare Tove Lundgren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.