Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nya forskarrön: Stark mat förlänger livet

Foto: All Over Press

Att regelbundet äta starkt kryddad mat kan vara ett sätt att förlänga livet. En ny studie som presenteras i ansedda British Medical Journal tyder i alla fall på det. Studien beskrivs som mycket omfattande och välgjord och resultatet stöds dessutom av tidigare forskning på området.

– Det är mycket intressanta resultat eftersom studien är så stor och välgjord. Det är ett gigantiskt arbete från många forskargrupper både i Kina och USA som ligger bakom detta, säger Mai-Lis Hellenius, professor i att förebygga hjärtkärlsjukdomar vid Karolinska institutet, som har tittat närmare på forskarrapporten för DN:s räkning.

Till grund för resultaten ligger insamlad data från omkring en halv miljon vuxna personer över hela Kina. Dessa deltog i en annan studie 2004-2008 i vilken de rapporterade uppgifter om generell hälsostatus, alkoholvanor, kött- och grönsakskonsumtion samt även hur mycket kryddstark mat de åt. Dessutom lämnade de uppgifter om hur de huvudsakligen fick i sig chili, färsk eller torkad, i sås eller olja.

Det rapportförfattaren Lu Qi, docent vid amerikanska Harvard School of Public Health, och hans kolleger gjort är att följa upp samtliga av dessa individer sju år senare och jämfört olika grupper beroende på deras intag av kryddstark mat.

Resultaten visar att gruppen som åt kryddstark mat en eller två gånger i veckan löpte 10 procents lägre risk att dö i förtid jämfört med dem som åt kryddstark mat mer sällan än en gång i veckan. De som åt kryddstark mat 3-7 gånger i veckan löpte 14 procent lägre risk att dö i förtid än gruppen som var minst benägen att äta kryddstarkt.

Studien visar även att dödligheten kopplad till särskilda sjukdomar som cancer, hjärt-kärlsjukdomar och lungsjukdomar var lägre bland dem som var mer benägna att äta chilirik och kryddstark mat. Allra starkast var den skyddande effekten bland dem som åt chilin färsk.

Mai-Lis Hellenius konstaterar att resultaten ligger i linje med tidigare forskningsresultat. Såväl studier på djur som mindre studier på människor har visat på fördelaktiga effekter av att äta kryddstark mat.

Dessa studier har bland annat pekat på att vissa aktiva substanser, som exempelvis capsaicin som finns i chilipeppar, kan ha en antiinflammatorisk effekt. Det kan även förbättra ämnesomsättningen och ha positiva effekter på bakteriefloran i magen. Ingen av dessa studier har dock varit i närheten av så omfattande som den som nu publiceras i British Medical Journal.

Betyder detta att man borde äta chili minst en gång i veckan?

– Ja. Jag tänker så här när jag läser detta; vi i Norden äter för mycket salt i maten och skulle kunna minska det och i stället prova andra nya kryddor som till exempel mer chili. Då skulle vi inte bara slippa de negativa effekterna av för mycket salt, såsom blodtryckshöjning, utan även få andra hälsoeffekter, säger Mai-Lis Hellenius.

Fakta.En studie med flera styrkor

Det är mycket ovanligt med studier med ett så stort urval som 500 000 människor.

Att dessa kommer från hela Kina, och därmed från geografiskt vitt skilda områden på landsbygd och i städer ger också tyngd till resultatet.

Forskarna har dessutom haft tillgång till flera andra parametrar än endast den undersökt, därmed har man kunnat räkna bort effekter av exempelvis alkoholkonsumtion som annars kunnat snedvrida resultaten.

En svaghet är att studien bygger på självrapportering då individer inte alltid har en korrekt uppfattning om sina vanor. Detta är dock en mycket vanlig metod inom hälsoundersökningar.

Det finns också vissa frågetecken kring definitionen av ”kryddstark mat”. Studien ger inget svar på frågan hur eller varför denna skulle ge positiva hälsoeffekter, bara att den verkar göra det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.