Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 19:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nya-fyrverkeriattacker-mot-poliser-i-kristianstad/

Sverige

Nya fyrverkeriattacker mot poliser i Kristianstad

Det är fortsatt oroligt i stadsdelen Gamlegården i Kristianstad, där polis under sena söndagskvällen åter har beskjutits med fyrverkerier.

– Det har stundtals varit kraftig beskjutning där polispersonal har haft svårt att agera, alltså att kunna gå ut ur bilarna, säger polisens presstalesperson Rickard Lundqvist.

TT Text

Under söndagskvällen sattes en personbil i brand i Gamlegården, och hinder placerades ut för att försvåra polisens framkomlighet. När polis anlände besköts de av fyrverkerier av en grupp ungdomar.

– Just nu är det lugnt, det böljar lite. Man tänder fyr på saker och när polisen anländer så skjuter man fyrverkerier mot polisen. Det är mycket allvarligt, säger Rickard Lundqvist vid midnatt.

– Vi är på plats med en stor resurs i Gamlegården och vi kommer agera utifrån vad som sker.

Då hade insatsen pågått sedan 19-tiden, då räddningstjänsten larmats om en anlagd brand i en container i samma stadsdel. När de kom fram möttes de av en grupp på 15 till 20 ungdomar och polis tillkallades, varpå dessa utsattes för fyrverkeribeskjutning från ungdomarna.

Inga personskador är rapporterade, varken hos polis eller allmänheten.

– Det har förekommit att det har skjutits fyrverkerier mot privatpersoner också, men vår uppfattning är att det riktas mot polis när vi kommer till platserna, säger Rickard Lundqvist.

En person, i övre tonåren, är frihetsberövad.

– Han är omhändertagen, och då får man åka med in på polisstationen, säger Rickard Lundqvist.

Det är andra dygnet i rad som polis beskjuts med raketer i Kristianstad. Under natten mot söndag besköts en polispatrull av ett tiotal maskerade personer. Poliserna tvingades ta skydd i polisbilen för att inte träffas av raketerna. De maskerade personerna sprang från platsen, enligt polisen.