Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nya hjärnceller hittade av svenska forskare

Foto: Alamy

Svenska forskare har upptäckt flera nya hjärnceller. Deras kartläggning visar att hjärnan har 47 celltyper.

De nya rönen från en forskargrupp vid Karolinska institutet, ledd av professor Sten Linnarsson, presenteras i tidskriften Science.

– Kartläggningen blir en ovärderlig resurs för forskare över hela världen i fortsatta fördjupade studier kring hjärnans celler vid hälsa och vid sjukdom, säger Christer Betsholtz, professor vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet, till UNT.

Forskarna har studerat vilka gener som är aktiva i enskilda hjärnceller och indelat dem i olika typer och undergrupper.

47 celltyper hittades. Av de tidigare okända är en ett slags nervcell i ytligaste lagret av hjärnbarken. Sex är oligodendrocyter, som påverkar hur signaler skickas i nervtrådarna, enligt UNT.

Studien är inte genomförd på människor, utan på möss.

– Men även om vi människor har en mycket större och mer komplex hjärna är det inte speciellt troligt att den innehåller andra typer av hjärnceller än musens. Däremot skiljer vi oss från mössen när det gäller mängden och proportionerna mellan olika celltyper i hjärnan, säger Christer Betsholtz till UNT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.