Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nya lagar från nyår

Sänkt skatt för pensionärer, höjd avdragsrätt för andrahandsuthyrning och tillåtelse för restauranger att krydda sin egen snaps. Det är några förändringar som träder i kraft den 1 januari.

Vid årsskiftet genomförs de största förändringarna av den svenska grundlagen sedan 1974.

Samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna står bakom den nya grundlagen. SD:s huvudinvändning är att Sveriges medlemskap i EU skrivs in i grundlagen och att det samtidigt uttrycks att vi är ett mångkulturellt samhälle.

En annan förändring är att det införs en bestämmelse om obligatorisk omröstning om statsministerns stöd i riksdagen efter ett val.

Samtidigt sker förändringar av vallagen som får till följd att valdagen flyttas från den tredje till den andra söndagen i september. Det blir också lättare att bli inkryssad i riksdagen med hjälp av personröster när gränsen sänks från åtta till fem procent.

Från årsskiftet stärks skyddet för den enskilde vid kreditupplysning som lämnas på Internet. Utgångspunkten är att beställaren av en kreditupplysning ska ha legitimt behov av informationen.

Den enskilde ska också få en kreditupplysningskopia med fullständig information.

Från och med den 1 januari höjs grundavdraget för pensionärer som är 65 år eller äldre. Enligt finansdepartementet innebär det att en ensamstående pensionär med full garantipension får en skattesänkning med cirka 2 200 kronor per år. En pensionär med 150 000 kronor i inkomst får en skattesänkning med cirka 4 039 kronor per år. Samtidigt sker dock en nedjustering av inkomstpensionen som leder till att förändringarna blir marginella för framför allt dem med högre pensioner.

Vid årsskiftet träder också den nya patientsäkerhetslagen i kraft, som bland annat innebär att vårdgivare får en skyldighet att utreda händelser som lett till en vårdskada.

Systemet med disciplinpåföljd för hälso- och sjukvårdspersonal tas över av Socialstyrelsen.

Som ett försök att stimulera ökad andrahandsuthyrning höjs schablonavdraget från årsskiftet från 12 000 till 18 000 kronor för upplåtelse av privatbostad eller hyresrätt.

Den 1 januari avskaffas censuren för film som ska visas för vuxna. Däremot blir åldersgränserna på 7, 11 eller 15 år kvar.

När den nya alkohollagen införs vid årsskiftet blir det bland annat tillåtet att krydda brännvin för servering som snaps i den egna restaurang-

rörelsen samt att erbjuda provsmakning av

egenproducerade alkoholdrycker vid tillverkningsstället.

Samtliga förändringar av viktigare lagar och förordningar inför årsskiftet finns att läsa på regeringens hemsida.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.