Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nya lägenhetsnummer snurrar till det

Snart har alla som bor i lägenhet nåtts av Skatteverkets uppmaning att lämna sitt nummer. Men det gäller att lämna det rätta lägenhetsnumret.

De cirka fem miljoner svenskar som bor i flerfamiljshus har fram till nu varit folkbokförda på respektive fastighetsadress. Men registren ska förfinas, så att var och en folkbokförs per lägenhet.

Men det är inte så enkelt att Skatteverket vill ha det lägenhetsnummer som hyresvärden en gång bestämt, utan ett nytt nummer baserat på en mall.

Skatteverket har insett att detta inte varit glasklart för alla, då handläggarna fått många irriterade frågor.

– Många har via dator eller telefon försökt knappa in det lägenhetsnummer de uppfattat som det korrekta. Men slår man in det gamla numret säger systemet ifrån, säger Robin Mångs vid Skatteverket.

En del stora fastighetsförvaltare, som HSB i Storstockholm, bekräftar att telefonerna gått varma då många gått bet på Skatteverkets uppmaning.

Nummerinsamlingen kostar 100 miljoner kronor, men är en engångsföreteelse, påpekar Robin Mångs. I längden sparas kostnaden in, då man slipper skicka ut enkäter nästa gång det är dags för folk- och bostadsräkning.

I april gör Skatteverket sina sista utskick om lägenhetsnummer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.