Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 19:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nya-larm-om-skjutningar-med-fyrverkerier-valdigt-rorigt-mycket-eldande/

Sverige

Nya larm om skjutningar med fyrverkerier: ”Väldigt rörigt, mycket eldande”

Stökigheterna i Kristianstad fortsätter. På måndagskvällen sköts det åter igen med fyrverkerier och eldades.

Även i andra städer besköts polis eller räddningstjänst med raketer.

DN-TT Text

I Stadsdelen Gamlegården i Kristianstad fick polisen under måndagskvällen rycka ut på flera larm om skjutningar med fyrverkeripjäser.

Det var tredje kvällen i rad med liknande händelser. Minst tre containrar brann under kvällen. Tre personer har enligt polisen omhändertagits.

– Vi har vad jag skulle säga ett våldsamt upplopp. Det är väldigt rörigt, mycket eldande av allt möjligt, soptunnor som det tänds eld på, raketer som skjuts mot husväggar och personer som gör våldsamt motstånd, säger Marielle Kampf, inre befäl vid polisen, till Kristianstadsbladet.

I Landskrona utbröt vid 21-tiden på måndagen en mindre brand på en förskola efter att ungdomar skjutit fyrverkeripjäser, uppger polisen. När räddningstjänsten anlände besköts de med raketer och tvingades vänta in polis för att kunna släcka branden.

Även i Borlänge sköt någon in en raket genom ett fönster till en skola. Räddningstjänsten kallades till platsen och fick ventilera ut rök ur lokalen.

Sent på kvällen kom larm om bränder i två containrar i stadsdelen Planteringen i Helsingborg.

– Det är förmodligen ungdomar som har slängt in raketer. Det är rubricerat som skadegörelse genom brand, säger polisens presstalesperson Calle Persson till Helsingborgs Dagblad.

I Örebro stormade hundratals ungdomar en ungdomsmatch i fotboll. Polisen skickade flera patruller till platsen som besköts med fyrverkerier.

Läs också: Raketförbudet får inte någon snabb effekt, enligt Polisförbundet