Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Nya Muf-ordföranden: ”Moderaterna har stannat av”

Foto: Magnus Hallgren

En idéfattig och trött jobbpolitik orsakade Moderaternas förlustval.

Det menar den nye Muf-ordföranden Rasmus Törnblom.

– Vi blev ett parti som bara var för budgetdisciplin, säger han.

På lördagseftermiddagen valde Moderata ungdomsförbundet (Muf) Rasmus Törnblom till ny ordförande. Han är kritisk till moderpartiets utveckling. För stillastående och idéfattigt, lyder omdömet.

– När jag gick med i Moderaterna så var vi det parti med bäst förmåga till självkritik och som var bäst på att möta samhällsproblemen vi såg. Under de senaste åren tycker jag att Moderaterna har stannat av, säger Rasmus Törnblom.

Framför allt menar den nyvalde Muf-ordföranden att Moderaterna tappade jobbfrågan.

– Under den här mandatperioden blev vi till slut ett parti som bara var för budgetdisciplin. Det reducerade arbetslinjen. Den stora utmaningen nu är att modernisera arbetslinjen, säger Rasmus Törnblom.

De reformer som ungmoderaterna ser framför sig är förändringar av arbetsrätten som gör det lättare för unga och utrikes födda att få jobb. På det området menar Rasmus Törnblom att Centerpartiet och Folkpartiet kommit längre än Moderaterna.

– Vi har en arbetsmarknad som är ganska omodern där villkoren sätts av dem som ger jobb och de som har jobb. Ibland försöker regeringen hjälpa till och blir den tredje parten. Oftast drabbas den fjärde parten, de som inte har jobb. Vi missade det tåget och chansen att göra någonting åt det.

Moderaterna tappade stort i riksdagsvalet. En stor andel av de som lämnade M gick till Sverigedemokraterna. Inget annat parti förlorade lika många väljare till SD som Moderaterna. I valresultatets kölvatten har det inletts en debatt om hur partiet ska hantera SD.

Muf kommer fortsätta att driva en liberal linje i migrationsfrågan.

– Min ingång till öppenheten är att den precis som demokratin är en fråga som varje generation måste vinnas för. Öppenheten är en värderingsfråga. Det finns ingen tredje väg, säger Rasmus Törnblom.

Han är bekymrad över att fler, både till vänster och till höger, öppnar för en mer restriktiv linje.

– Jag är orolig för diskussionen som förs i delar av borgerligheten där man börjar acceptera en diskussion där man ska utgå från tak och antal för människor som kan komma hit. Det är en debatt som går i helt fel riktning, säger Rasmus Törnblom.

– När den debatten förs i Moderaterna kommer jag vara tydlig med att den inte hör hemma här.

Moderaternas framgångar det senaste decenniet handlade till stor del om att partiet lyckades bredda sig. De kommande åren kommer även Rasmus Törnblom försöka sig på samma manöver.

– Muf måste vara relevanta i flera frågor. Då handlar det om frågor där vi tidigare inte stuckit ut hakan, som jämställdhet och feminism. Det handlar om öppenhet, respekt för olikheter och det handlar om händelser i vår omvärld som uppenbart berör Sverige.

Den nyvalde Muf-ordföranden etiketterar, utan att tvekan, sig själv som feminist.

– Feminism är en liberal idé och då känns det naturligt att poängtera att jag är feminist.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.