Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Nya protester när malmen fraktades iväg

Other: Anette Nantell

Polisen möttes av stort motstånd när de skulle röja vägen för de grävskopor som kom för att hämta den brutna malmen i Kallak.
Nu varnar också forskare för säkerhetsrisker med gruvan.

Glödande kol, målade plakat och snören i tyg blockerar den smala grusvägen mot schakten med malmbitar som gruvbolaget Jokkmokk Mining sprängt fram i syfte att leta efter värdefulla mineraler.

– Det här är samernas arbetsplats, inte er, skanderade aktivisterna.

Men hindren revs bit för bit undan av polis för att bereda väg för grävmaskiner och lastbilar som i går förmiddag kom för att frakta ut malmen från det järnrika urberget för analys hos ståltillverkare i Finland.

Ett femtiotal aktivister bildade barrikad på vägen och stod enträget kvar när polisen bad dem gå ur vägen.

Ivar Kuoljok, 85 år och same, var en av dem som bars bort av polis för att placeras i en stol i diket.

Han protesterar över att den planerade gruvan tar den mark i anspråk där samerna har sina renar, av bolag vars pengar slussas ut ur landet.

– Renbetesmarker skänks i stort sett bort till utländska profitörer, säger Ivar Kuoljok, som oroas över de konsekvenser en framtida gruva har både på miljö och samekultur.

En betydligt yngre aktivist klättrade i protest upp på en av grävmaskinerna under manifestationen och flydde sedan undan polisen in i skogen.

Men aktivisterna är inte ensamma om sin oro. Enligt Eva-Lotta Thunqvist, lektor i mark- och vattenresursteknik på KTH i Stockholm skulle en gruvdamm i Kallak hota dricksvattentäkten om den brister.

Enligt May Britt Öhman, dammsäkerhetsexpert vid Uppsala universitet kan det innebära en katastrof motsvarande ett kärnkraftverkshaveri.

– Gruvan planeras att bli ett 375 djupt dagbrott. Går gruvdammen sedan sönder kan den dra med sig vattenkraftsdammar längs Lule älv, och hotar därmed både elförsörjning och dricksvatten, menar hon.

Men David Berggårdh, miljöingenjör på Länsstyrelsen i Norrbotten, håller inte med. Länsstyrelsen har erfarenhet av dammar som havererat och ska utreda frågan framöver, lovar han.

– I dagsläget kan vi inte uttala oss om hur stor riskerna är.

Bolaget Jokkmokk Mining AB, dotterbolag till brittiska Beowulf Mining, har i dagsläget tillstånd att provborra på området

Aktivister har slagit läger i området

Det brittiska gruvföretaget Beowulf Mining med sitt svenska dotterbolag Jokkmokk Iron Mines AB har under sommaren provborrat i naturområdet Kallak väster om Jokkmokk.

På tisdagen började malmen fraktas till ståltillverkare i Finland för analys.

Under sommaren har aktivister slagit läger i området i protest mot den planerade gruvans miljökonsekvenser och påverkan på samernas rennäring.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.