Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-06 11:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nya-radet-jobba-hemifran-i-stockholm/

SVERIGE

Nya rådet: Jobba hemifrån i Stockholm

Statsepidemiolog Anders Tegnell, Johanna Sandwall, Socialstyrelsens krisberedskapschef, och Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör för MSB.
Statsepidemiolog Anders Tegnell, Johanna Sandwall, Socialstyrelsens krisberedskapschef, och Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör för MSB. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Äldre bör låta bli att gå ut eller ta emot besök den närmaste tiden och stockholmare bör jobba hemifrån i den mån det går, enligt Folkhälsomyndigheten. Tillsammans med Socialstyrelsen och MSB gav man på måndagseftermiddagen en lägesbild för det nya coronaviruset i Sverige.

1.059 personer har bekräftats smittade i Sverige. Samhällsspridningen i Sverige syns främst i Stockholm där fem av de sex svenska dödsfallen var hemmahörande. Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten att man de närmaste veckorna jobbar hemifrån i den mån det går i Stockholmsområdet.

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnells främsta råd för den enskilda är att stanna hemma om man ens känner sig småkrasslig, och då stanna hemma helst två dagar efter att symtomen försvunnit. Besök absolut inte äldre, sjuka eller andra personer som av något skäl har ett skört immunförsvar.

– Nu är vi i en period då man inte ska hälsa på sina äldre släktingar, det gäller de närmaste veckorna eller månaderna. Jag hoppas att så många som möjligt kan hitta andra som hjälper dem, säger Anders Tegnell.

Tegnell tycker att det är dags för äldre att överväga att låta bli att gå ut för att handla. Socialstyrelsen undersöker lägesbilden av kommuners och regioners beredskap för bland annat denna befolkningsgrupp. Han förklarar att rekommendationen om att jobba hemifrån kommer först nu för att det är just nu åtgärden får bäst effekt enligt principen att hålla smittkurvan så platt som möjligt.

Att stänga skolor är fortfarande inte aktuellt, enligt honom, men det finns förhållningsregler även för dem. Tegnell betonar vikten av att alla sköter sig enligt råden. Var Sverige befinner sig på kurvan vet han säkrare framåt slutet på veckan.

Socialstyrelsens uppdrag från i dag är att fortsätta samordna och fördela resurser, berättar myndighetens krisberedskapschef Johanna Sandwall, och man har med stöd i en förordning rätt att omfördela resurser mellan regionerna. Socialstyrelsen kommer att i någon mening vara ett slags inköpscentral, enligt Sandwall som riktar stora tack till de många företag och myndigheter som hört av sig med erbjudanden om hjälp.

Flest smittade och döda är i Europa just nu, enligt Tegnell som också noterar en snabb ökning i USA. Men inte i något land vet man hur många som är smittade, säger han och beskriver antalet bekräftade fallen som toppen av ett isberg. Han vill inte gissa hur länge smittan varar, men nämner storleksordningen uppemot ett halvår. Uppskattningsvis hälften av befolkningen kommer att nås av smittan, säger han, men kanske kommer 95 procent knappt känna av den.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt